Finnslätten
Finnslätten är stadsdelen som befinner sig i en fantastisk omvandling. Där världsledande bolag, stora som små, utvecklar morgondagens produkter och tjänster för att möta framtidens behov.
Aktuellt på Finnslätten
Storsatsning ger 600 nya jobb
Finnslätten blir platsen för Hitachi Energys nya storsatsning: 3,7 miljarder kronor för ett forsknings- och utvecklingscentrum, kontor och fabrik för nätautomation.
Storsatsningen på Finnslätten innebär ett behov av ytterligare 600 medarbetare i Västerås fram till 2027.
-Det här befäster Finnslättens position som Sveriges energicentrum och ett steg i rätt riktning för området i stort med forskning, innovation och en attraktiv arbetsgivare som vi hoppas lockas många medarbetare till Finnslätten och Västerås, säger Åsa Dalhielm, projektledare Västerås stad.
300-400 bostäder och 60 000 kvadratmeter
Den 25 april sade byggnadsnämnden ja till detaljplan 1975 på Finnslätten, vilket ger det dynamiska utvecklingsområdet i Västerås 300-400 nya bostäder, en grundskola och möjligheter till centrumnära verksamheter. Den 27 maj vann detaljplanen vunnit laga kraft. Nu startar arbetet med en färdig plan och omvandlingen av området.
Det 60 000 kvadratmeter stora området får nu sina första bostäder (för områdets medarbetare) i Arosekens regi i kvarteret Effekten 5. Beslutet i Byggnadsnämnden gör det möjligt att locka medarbetare och invånare till Västerås och Finnslätten och arbetsgivare som Northvolt, Alstom och ABB.
Henric Nilsson är planarkitekt på Västerås stad och säger:
– Arbetet med att utforma en detaljplan med bland annat nya bostäder (för områdets medarbetare) och en skola på ett industriområde, har varit en komplex, kreativ process med mycket samarbete och problemlösning. Trots utmaningar har vi lyckats hitta lösningar som gynnar alla parter. Nu ser vi fram emot att se hur den färdiga planen bidrar till omvandlingen av Finnslätten!
Åsa Dalhielm är projektledare på Västerås stad och gläds även hon åt beslutet:
– Jag vill rikta en eloge till Castellum och Aroseken som varit drivande i detaljplanen. Det kommer synas en stor förändring och det känns fantastiskt att planeringsarbetet nu kan övergå till byggnation, säger hon.
Dalhielm menar att beslutet är ett viktigt steg mot morgondagens Västerås:
– Med bostäder och skola på Finnslätten, markerar vi näringslivet och stadens förmåga att anpassa sig till industrins behov. Det är en symbol för gemenskap. Med denna detaljplan kan området utvecklas till en plats där människor kan trivas och blomstra både personligt och professionellt.
För att möta dagens och morgondagens behov utvecklar vi nu Finnslätten till ett nytt profilområde för Västerås. Området ska bli en innovativ, dynamisk och hållbar stadsdel där natur och det industriella arvet är närvarande. Stadsdelen ska utvecklas med en blandning av verksamheter, industri, kontor, skolor och bostäder där ny teknik och forskning står i centrum för att inspirera företagare, forskare och studenter att utveckla, testa och utbyta idéer.
Finnslätten ska bli en hållbar stadsdel med ökad resurseffektivitet, minskad klimatpåverkan och med trevliga mötesplatser, service och ett aktivt stadsliv.
Upptäck Finnslätten i 3D
Klicka på kartan för att se vad som händer på Finnslätten nu och framöver. Bakgrundskartan uppdateras med ny flygbild till våren. Nuvarande grundkarta är från 2021.
Utifrån visionen för Finnslätten har ett planprogram tagits fram tillsammans med fastighetsägarna, Planprogram för stadsutveckling Finnslätten PP 37 (2021) med fokus på stadsutveckling.
Avsteg från planprogrammet
2021 tog vi beslut om ett planprogram för Finnslätten. Sedan dess har vi fått ny information som innebär att utvecklingen i området till viss del skiljer sig från planprogrammet.
I svepkartan här nere kan du se vilka ändringar som gjorts. Dra i mittlinjen för att se ändringarna. I den vänstra bilden ser du en illustrationsplanen från planprogrammet. I den högra bilden ser du markeringar som visar ändringar. Om du öppnar bilden i helskärmsläge och klickar på de inringade områdena får du information om vad som är avsteg från planprogrammet och varför det gjorts. Grön markering betyder tillägg och röd markering betyder att det är borttaget.
Ett industri- och verksamhetsområde med stadsliv
Samtidigt som Finnslätten utvecklas som ett industri- och verksamhetsområde ska området även utvecklas med många andra funktioner.
I den södra delen vill vi skapa en lite större blandning av funktioner, med både bostäder, skolor, service och arbetsplatser. I den norra delen kommer vi att utveckla området med fokus på större industribyggnader. Blandningen av funktioner ska ge oss en dynamisk och hållbar stadsdel med goda förutsättningar för innovation.
Klicka på boxarna här nere för att läsa mer om olika funktioner på Finnslätten.
Verksamheter och industri
Inom norra delen av Finnslätten finns redan idag verksamheter och där planerar vi även för utveckling och etablering av nya verksamheter, bland annat Northvolt, AA Logistik och Alstom.
ABB har presenterat en satsning på en ny robotfabrik på Finnslätten. Anläggningen blir på 65 000 kvadratmeter, och är tänkt att invigas under den senare delen av 2026.
Ny mark för etablering finns bland annat inom laga kraftvunnen detaljplan i norra Finnslätten: Detaljplan för del av Västerås 3:17 och Västerås 3:18 (dp 1949).
En ny detaljplan tas även fram för främst industri inom del av fastigheterna Västerås 3:69 och Västerås 3:12 (dp 1877).
Skola
Inom Finnslätten föreslår vi att det ska finnas flera olika former av utbildning. Det är möjligt att det blir såväl grundskola som universitet, men också vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildning och andra typer av arbetsmarknadsåtgärder.
När antalet invånare ökar på Finnslätten ökar också behovet av närliggande för- och grundskolor. Just nu planeras det för en ny grundskola inom detaljplanen som heter Effekten 5 (dp 1975).
Bostäder
I södra delen växer staden över Norr- och Österleden in i Finnslätten. Förslaget är att nya stadsmässiga bostadskvarter koncentreras intill Lugna Gatan, Fredholmsgatan och Wijkmansgatan. Där ska det också finnas en blandning av funktioner som ger en bra livsmiljö, såsom närhet till natur, arbetsplatser och skolor. Vi tänker också att service, såsom matbutik med mera, placeras strategiskt intill busshållplats, där det ska ligga ett mindre mobilitetscenter.
När vi planerar Finnslätten placerar vi bostadskvarteren intill parker och stadsgator och skapar smidiga gång och cykelbanor till angränsande områden.
Just nu planeras nya bostäder inom detaljplan för Effekten 5 (dp 1975).
Flera parker för rekreation, umgänge och hälsa
Flera parker inom Finnslätten bevaras och etableras intill viktiga knutpunkter för att skapa ytor för rekreation, umgänge, motion och stillhet. Grönska inom Finnslätten bidrar till bättre lokalklimat på flera sätt. Det
- ger skugga under varma sommardagar
- hjälper till att ta hand om regnvatten vilket minskar risken för översvämning
- bidrar till en miljö där olika djur- och växtarter kan trivas.
Mellan parkerna bildas stråk som binder samman parkerna med större naturområden, både inom och angränsande till Finnslätten. Stråken kopplar ihop grönska, dagvattenhantering och sociala platser.
Det finns flera detaljplaner som nyligen har vunnit laga kraft och flera detaljplaner som är pågående inom Finnslätten. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om pågående respektive nyligen laga kraftvunna detaljplaner.
Pågående detaljplaner
Detaljplan för del av Västerås 3:12, mobilitetscenter, Finnslätten, dp 2011
Laga kraftvunna detaljplaner
Detaljplan för del av Västerås 3:12, mottagningsstation, Finnslätten, dp 1989
Detaljplan för del av Effekten 5, Finnslätten, dp 1975
Detaljplan för del av Västerås 3:69, Finnslätten, dp 1948
Detaljplan för del av fastigheterna Västerås 3:12, 3:17, 3:69 och Malma 2:1, Finnslätten, dp 1877
Detaljplan för Effekten 8 och del av Västerås 3:69, Finnslätten, dp 1893
Detaljplan för del av Västerås 3:17 och 3:18, Finnslätten, dp 1949
På sidan Kommunens planarbete kan du läsa mer om vad en detaljplan är.
Om Finnslätten
Finnslätten är ungefär 240 hektar stort och ligger i utkanten av Västerås, cirka 4 kilometer norr om Västerås centrum. Det ligger också strategiskt intill järnväg och trafikleder.
Finnslätten består till största del av ett stort antal industri-, lager- och kontorsfastigheter blandat med stora parkliknande grönområden. Området är ett av Västerås viktigaste arbetsplatsområden sett ur både ett regionalt och ett globalt perspektiv.
Men vi kan alltid göra mer! Om ni har tips och idéer på hur vi kan förbättra Finnslätten för att bidra ännu mer till de globala målen får ni jättegärna höra av er till oss!
Kontaktuppgifter till planhandläggarna Emma Lilja och Henric Nilsson
Vill ni läsa mer om de globala målen?
Projektets aktörer
Fastighetsägare och Västerås stad samarbetar för att visionen om framtidens Finnslätten ska bli verklighet.
Huvuddelen av området är privatägt och det är viktigt med samverkan mellan de olika fastighetsägarna inom området liksom mellan staden och fastighetsägarna för att skapa det nya Finnslätten.
En gemensam styrgrupp finns under projekttiden. Syftet med den är att tillsammans ska styra mot de gemensamma målen. Stadens huvudsakliga roll är att tillhandahålla den övergripande infrastrukturen till och inom området.
Projektets aktörer hittar du under frågor och svar i plusboxen "Jag vill flytta till Finnslätten, hur når jag fastighetsägarna?"
Prenumerera på nyheter från Finnslätten
Vill du hålla dig uppdaterad med vad som händer i projektet? Börja prenumerera på sidan genom att skriva in din mejladress och klicka på ok. Vi sparar och använder mejladressen i syfte att skicka ut information när vi uppdaterar sidan. Välkommen!
Emma Lilja
Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 00 86
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.seHenric Nilsson
Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 80 53
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se