Malmabergs upptäckarstig

Malmabergsskogens upptäckarstig är en träspång som slingrar sig 60 meter i skogen. Längs den kan du upptäcka och lära dig om de djur och den natur som finns runt om i skogen. Spången ger bättre tillgänglighet för dig som kommer med exempelvis rullstol eller barnvagn.

Om projektet

Västerås stad bygger en upptäckarstig i Malmabergsskogen. Stigen byggs upp kring en cirka 60 meter lång träspång som slingrar sig fram genom skogen för att öka framkomligheten. Redan nu kan du se den färdigbyggda träspången på plats. Längs med stigen kommer du att kunna upptäcka och lära dig saker om några av de djur och den natur som finns runt om i Malmabergsskogen. Vem vet, du kanske även upptäcker några andra spännande inslag längs vägen om du tittar riktigt noga?

En träspång som går genom skogen.

I ordförslagen för att beskriva träd var de mest förekommande orden syre, vackra, djur, klättra och levande. Doften och föränderlighet hamnar inte långt efter.

Här hittar du listan över alla ord

Välkommen in bland träden!

I skogen kan du leka med de kottar, pinnar, löv och olika slags nötter och ekollon som ligger på marken. Tänk bara på att nötter och ekollon inte omfattas av allemansrätten. Det innebär att det finns begränsningar i vad du som besökare får plocka med dig hem. Därför får du gärna leka med det som finns, men lämna kvar det på platsen till nästa besökare att upptäcka. Du kanske kan skapa ett litet konstverk som någon annan besökare får ta del av?

För att det ska bli en skog är det viktigt att det finns gott om träd. Utan träd blir det ju ingen skog. Längs upptäckarstigen vill vi berätta mer om träd och varför de är viktiga för oss och för djuren.

Träden är känsliga för skador och därför behöver vi vara varsamma med dem. Därför ber vi dig som besökare att inte plocka någonting direkt från träden. Men du får gärna klappa försiktigt på trädstammarna. Visst är det något speciellt med att känna barken mot handflatan?

Illustration på en ekorre med en grankotte i munnen.

Upptäck skogens djur

I en omröstning om vilka figurer som skulle flytta in längs upptäckarstigen blev skogens djur det vinnande temat. Kan du hitta djurfigurerna vi placerat ut längs spången?

I skogen finns alla möjliga slags djur, från de minsta insekterna till de större fyrbenta djuren såsom älg och rådjur. Där finns olika slags fåglar, möss, ekorrar, igelkottar och en och annan räv.

Du har säkert sett spåren från vildsvin någon gång efter att de bökat upp marken i skogen i jakt på något att äta.

Skyltarna vid stigen

Nedan finner du de olika skyltarna som finns vid stigen.

Malmaberg matskog

I närheten av upptäckarstigen finns Malmaberg matskog. Här odlar vi ätbara godsaker genom att härma hur en naturlig skog fungerar. Välkommen hit för att bland annat plocka äpplen, päron, plommon, vinbär och hasselnötter. Stigarna och möblerna är tillgänglighetsanpassade.

Malmaberg matskog

Felanmälan

Gör felanmälan

Här hittar du listan över alla ord

Träd är: Andakt, Djurliv, Dofter, Ekorrar, Ekosystemtjänster, Fantasifulla, Fina, Friska, Fågelsång, Fåglar, Föränderlighet, Grönska, Harmoni, Hälsa, Insekter, Klättra, Kojbygge, Koldioxidupptag, Kramvänliga, Kåda, Lek, Levande, Liv, Livsrum, Ljud, Luftrenare, Lugn, Löv, Meditativa, Motion , Mångsidiga, Mäktiga, Naturresurs, Ombonade, Rofyllda, Rogivande, Skugga, Skydd, Skönhet, Synintryck, Syre, Trädhus, Upplevelse, Vackra, Årstidsväxlingar

Prenumerera på meddelanden från Malmabergs upptäckarstig

Vill du få ett meddelanden om det händer något nytt? Prenumerera gärna på våra uppdateringar genom att ange din e-postadress i fältet nedan. Vi sparar och använder mejladressen i syfte att skicka ut information när vi uppdaterar sidan.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter

Hantera prenumeration
Hitta hit

Hitta hit