Idrott och friluftsliv
I Skultuna finns bra möjligheter för den som är intresserad av idrott och friluftsliv, inklusive ett rikt föreningsliv med flera aktiva föreningar. Här finns flera utegym och i Tibbleskogen hittar du elljusspår för löpar- och skidslingor, parkourbana och mountainbikespår. Ytterligare möjligheter till utomhusaktivitet finner du exempelvis på fotbollsplaner av både konstgräs och vanligt gräs, på flytbryggan i Svartån eller på olika grill- och lekplatser.
Sommartid finns det en utomhusbana för padel och ett populärt utomhusbad, Skultunabadet. Är du badsugen kanske även Mungasjöns badplats kan locka. Tillgång till idrottsplatser inomhus finns i form av GA-hallen och Kvarnbackahallens ishall med allmänhetens åkning.
Utegym
Motionsspår
Lekplatser
Utomhusbana för padel, Matchi
Länk till annan webbplats.
Skultunabadet
GA-hallen
Kvarnbackahallen
Allmänhetens åkning skridskor
Friluftsområden
Några exempel på friluftsområden är Kvarnbackaparken och Sågdammen, som är populära strövområden och utflyktsmål. Kvarnbackaparken ligger väster om Skultuna centrum nerför Brännugnsbacken. Här finns rastplatser, promenadstigar, rododendrondal, friluftsscen, kulturminnen och naturupplevelser. Sågdammen är ett strövområde längs med Svartån, strax norr om centrala Skultuna. Området ligger naturskönt och är ett paradis för fåglar och fågelintresserade.
Norrängs källa, på den västra sidan av Svartån, är en så kallad trefaldighetskälla från medeltiden och ett annat populärt utflyktsmål. En trefaldighetskälla är enligt gammal folktro en vattenkälla med läkande kraft. I skogen som ligger intill finns ett högt berg med en ruin av en fornborg, Kampberget. Vid Norrängs källa kan du till exempel ha picknick, promenera eller plocka svamp och bär.
Det finns också en vandrings- och kanotled mellan Skultuna och Västerås. Vidare har Bruksleden har en av sina entréer i Skultuna.
Bruksleden
Skultuna messingsbruk - ett av länets största besöksmål
I den gamla bruksmiljön vid Skultuna Messingsbruk finns ett bruksmuseum och ett brukshotell. Skultuna Messingsbruk grundades av Karl IX år 1607 och ligger än idag, mer än 400 år senare, kvar på samma plats. Det är ett av de största besöksmålen i Västmanland. Flera av mässingsbrukets tidigaste verkstäder finns inom Kvarnbackaparkens område och hantverkare har sina lokaler vid parken.
Verksamheter för barn, unga och familjer
För familjen och de små barnen finns familjecentrum och öppen förskola. Vi har också ett skol- och folkbibliotek.
Familjecentrum
Öppen förskola
Skultuna bibliotek
Skultuna kommundel erbjuder fyra kommunala förskolor. I Skultuna finns Skogsgårdens förskola, Tibble förskola och Transkärrets förskola. Samtliga ligger naturnära och har gångavstånd till skog, parker, idrottsplatser och bibliotek. Inom kommundelen finns även Romfartuna förskola som ligger lantligt och har nära till grönområden.
Skogsgårdens förskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tibble förskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Transkärrets förskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Romfartuna förskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När det kommer till utbildningsmöjligheter finns tre stycken grundskolor. Tibbleskolan (åk F-3) och Persboskolan (åk 4-9) ligger nära till bibliotek, Skultuna torg, busstationen och massor av aktiviteter. Fritidshem samt kulturskola finns på Tibbleskolan medan Persboskolan har fritidsklubb och fritidsgård för de äldre barnen. I Romfartuna finns Romfartunaskolan (åk F-3) samt fritidshem.
Tibbleskolan, åk F-3
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Persboskolan, åk 4-9
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Romfartunaskolan, åk F-3
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fritidshem
Fritidsklubb
Skultuna fritidsgård
Verksamhet för äldre och personer med funktionsnedsättning
För personer med funktionsnedsättning finns daglig verksamhet och fyra olika boenden. För äldre finns ett äldreboende och ett servicehus som ligger i samma byggnad. I denna byggnad ligger även en mötesplats för äldre, Vallonens mötesplats. För personer som behöver stöd i hemmet finns hemtjänst.
Boenden för personer med funktionsnedsättning
Vallonens äldreboende
Vallonens servicehus
Hemtjänst i Skultuna