Den här webbplatsen använder cookies. Läs om våra cookies.
Marken i Sverige är indelad i fastigheter. En fastighet är fast egendom i form av mark men kan även vara ett vattenområde. Alla fastigheter har en egen beteckning som består av traktnamn och nummer, såsom Bergboda 1:31 eller Dominikanklostret 5. Genom fastighetsbildning kan nya fastigheter bildas och/eller befintliga fastigheter ändras. Förändringar av fastighetsindelningen kan göras på flera sätt. Här kan du läsa om olika förrättningsåtgärder.
När vi gör ändringar i fastighetsindelningen eller gör vissa typer av gränsåtgärder kallas det för lantmäteriförrättning. En lantmäteriförrättning är en myndighetsprocess. Det betyder att det arbete som vi på den kommunala lantmäterimyndigheten gör alltid slutar med ett beslut.
En lantmäteriförrättning görs på begäran av en fastighetsägare, ledningshavare, samfällighetsförening eller annan behörig sökande och handläggs av en förrättningslantmätare.
Den lag som styr hur en lantmäteriförrättning går till är i första hand fastighetsbildningslagen.
Här ser du hur förrättningsprocessen går till
Genom en anläggningsförrättning kan en ny gemensamhetsanläggning bildas eller en befintlig gemensamhetsanläggning ändras eller upphävas. Gemensamhetsanläggning är en anläggning som flera fastigheter gemensamt nyttjar och förvaltar.
Gemensamhetsanläggning, bilda, ändra och förvalta
Anläggningsförrättning omfattar även bildande av vägservitut när det görs som enda åtgärd i en förrättning. En anläggningsförrättning kan genomföras med eller utan en överenskommelse.
Beroende på förutsättningarna i det enskilda fallet, till exempel om det finns en överenskommelse eller om ett stort antal fastigheter berörs av förrättningen, är det vanligt att ett sammanträde hålls. Ibland kan flera sammanträden behövas i den här typen av förrättningar.
Anläggningslagen Länk till annan webbplats.
Om ladd-infrastruktur/laddningsplatser för elfordon, Lantmäteriet Länk till annan webbplats.
Avstyckning innebär att en bit mark skiljs av från en fastighet för att bilda en ny, egen, fastighet. En avstyckning kan ske för många ändamål. Det vanligaste är för bostäder men kan också vara för till exempel industri eller skogsbruk. Grunden till avstyckning är antingen ett köp, en gåvohandling eller så kallat i egen hand, vilket betyder att det är samma ägare av fastigheterna efter avstyckningen som det var innan.
Vid en avstyckning prövas lämpligheten både hos stamfastigheten (den ursprungliga fastigheten) och styckningslotten (den nybildade fastigheten).
Fastighetsbildningslagen, tionde kapitlet handlar om avstyckning Länk till annan webbplats.
Jordabalken, fjärde kapitlet om formkrav Länk till annan webbplats.
Ansökan om lantmäteriförrättning
Om avstyckningen sker med ett köp eller en gåvohandling till grund behöver den som har förvärvat den nya fastigheten söka lagfart. Det finns även möjlighet att ansöka om vilande lagfart innan fastigheten är bildad. Du söker lagfart hos Lantmäteriet Fastighetsinskrivning.
Ansök om lagfart på (statliga) Lantmäteriet Länk till annan webbplats.
Fastighetsbestämning innebär att vi på lantmäterimyndigheten klarlägger en oklarhet. Här är några exempel på frågor som kan klarläggas genom fastighetsbestämning:
Ibland kan berörda fastighetsägare ha samsyn om till exempel hur en gräns går och då finns det vissa möjligheter att komma överens. En sådan överenskommelse får dock inte avvika för mycket från vår tolkning. Finns det inte samsyn eller att det av lagtekniska skäl inte går att komma överens är det vi på lantmäterimyndigheten som avgör frågan. Fastighetsbestämning sker genom ett beslut som blir rättsligt gällande för framtiden, oavsett om en överenskommelse träffas eller ej.
Fastighetsbildningslagen 14 kapitlet Länk till annan webbplats.
Fastighetsreglering innebär att ett mark- eller vattenområde överförs från en fastighet till en annan. Sådan överföring kan omfatta en hel fastighet eller en del av en fastighet. Genom fastighetsreglering kan även servitut och samfälligheter bildas, ändras eller upphävas.
Fastighetsreglering kan genomföras med stöd av en överlåtelsehandling eller en överenskommelse. Det är även möjligt att ansöka om fastighetsreglering utan att vara överens, vilket medför en tvångsvis prövning av om ansökan kan genomföras.
Fastighetsbildningslagen Länk till annan webbplats.
Formkrav för överlåtelsehandlingar, Jordabalken fjärde kapitlet Länk till annan webbplats.
Klyvning innebär att en fastighet som ägs gemensamt av flera personer delas upp i flera nya fastigheter. Då får varje delägare en egen fastighet. Det kan också vara så att till exempel en av delägarna får en egen fastighet medan resten fortsätter att äga återstoden gemensamt. Klyvning syftar till att lösa upp det gemensamma ägandet (samägandet) av en fastighet.
Klyvning kan endast ske av en fastighet som ägs av flera personer tillsammans och innebär att varje delägare får en egen fastighet (klyvningslott) och att de inte längre äger den tillsammans. Alla delägare kan göra ansökan om klyvning, tillsammans eller av en ensam delägare. Om man är överens om hur klyvningen ska ske kan en överenskommelse läggas till grund. Är man inte överens prövar och beslutar den kommunala lantmäterimyndigheten om till exempel klyvningslotternas utformning.
Fastighetsbildningslagen, elfte kapitlet handlar om klyvning Länk till annan webbplats.
Ansök om lagfart på (statliga) Lantmäteriet Länk till annan webbplats.
Ledningsrätt innebär att ägaren till en allmännyttig ledning får rätt att ha sin ledning på någon annans mark, utföra arbeten och reparationer av den och så vidare. Vanliga allmännyttiga ledningar är vatten, avlopp, fjärrvärme, starkström, optofiber med flera. Genom en ledningsförrättning kan en ny ledningsrätt bildas eller en befintlig ledningsrätt omprövas (ändras eller upphävas).
Ledningsrätt medför ett intrång i fastighetsägarens äganderätt till sin fastighet och i vissa fall begränsningar i hur fastigheten kan nyttjas inom ett ledningsrättsområde. Berörd fastighetsägare har därför rätt till ekonomisk kompensation. Ledningsägare och fastighetsägare kan komma överens om att ledningsrätt ska få bildas på fastigheten och om ersättningsbeloppets storlek. Är ledningsägare och fastighetsägare inte överens prövar vi på lantmäterimyndigheten mer utförligt om ledningsrätt kan bildas samt, om så är fallet, värderar intrånget och beslutar om ersättningens storlek.
Ledningsrätten är en stark rättighet som upplåts till förmån för en ägare av en allmännyttig ledning – antigen en juridisk person eller en fastighet och är en stark rättighet av expropriativ karaktär. Det betyder att ledningsrätt kan bildas tvångsvis under förutsättning att villkoren i lagstiftningen är uppfyllda.
Mer om villkoren hittar du i 6-11§§ Ledningsrättslagen Länk till annan webbplats.
Flera fastigheter kan läggas ihop till en ny fastighet genom sammanläggning. Alla rättigheter och inteckningar som fanns i fastigheterna från början kommer att flyttas över till den nybildade fastigheten. Lagfart behöver inte sökas på den nya fastigheten.
Fastighetsbildningslagen, tolfte kapitlet handlar om sammanläggning Länk till annan webbplats.
Här visas olika typer av ägarförhållande per fastighet.
Fastighet | Delägare och andel |
---|---|
A | Person X - andel 1/2 |
B | Person X - andel 1/2 |
C | Person X - andel 1/2 |
Fastighet A + B kan sammanläggas.
Fastighet A + B + C, fastighet A + C och fastighet B + C kan inte sammanläggas.
Lagfartsförhållandena måste vara desamma i samtliga berörda fastigheter.
Vi kan sätta ut nya gränsmärken genom särskild gränsutmärkning. Det gör vi om det inte finns några juridiska tveksamheter kring en fastighetsgräns sträckning men att gränsmarkeringar har försvunnit, ytterligare markeringar behövs på en lång gräns eller på grund av dålig sikt. Särskilt gränsutmärkning är till skillnad från gränsutvisning en förrättningsåtgärd. Vi på lantmäterimyndigheten upprättar därför handlingar som visar den eller de nyutsatta gränsmarkeringarna och fattar ett beslut som blir rättsligt gällande för framtiden.
3D-fastighetsbildning kan avse ett utrymme under eller ovan jord, till exempel ett utrymme i en byggnad eller ett underjordiskt garage. En annan typ av 3D-fastighet är ägarlägenheter. Det innebär att en lägenhet i ett hus är en egen fastighet.
För att få bilda 3D-fastigheter ställs vissa krav. Det kan till exempel vara att fastigheten är avsedd för att inrymma en byggnad, anläggning eller del av sådan. Vidare ska 3D-fastigheten leda till en mer ändamålsenlig förvaltning av anläggningen eller att den behövs för att trygga finansieringen eller uppförandet. Ska fastigheten innehålla bostäder måste den inrymma minst tre bostadslägenheter. För ägarlägenheter ställs ytterligare krav. Vid bildande av 3D-fastigheter och ägarlägenheter ställs även striktare krav på att rättigheter med mera måste lösas i förrättningen.
Du hittar alla villkor i det tredje kapitlet i fastighetsbildningslagen.
Vi arbetar med även med ett antal övriga uppdrag utöver förrättningsåtgärder.
Ta reda på så mycket som möjligt innan du skickar in din ansökan. En komplett ansökan handläggs snabbare.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
När du skickar in ditt meddelande kommer det att omvandlas till ett e-postmeddelande.
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.