Energi och uppvärmning

Frågor om energi, klimat och uppvärmning påverkar oss alla på något sätt. Hos oss kan du kan få opartisk rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor utan kostnad. Du kan läsa mer om olika sätt att värma upp din bostad. Du får även tips om hur du sparar energi eller kontrollerar din energiåtgång.

Vi ger dig rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor

Vår råd­givning är kostnads­fri och opartisk. När du vill träffa en av våra energi- och klimat­råd­givare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas. Ska du besöka oss hittar var vi finns i karta längst ner på sidan.

Så här bokar du rådgivning med oss i Västerås

Du når oss via

 • Telefon 021-39 25 00
 • E-post energiradgivning[a]vasteras.se.

För att kunna hjälpa dig på bästa sätt får du gärna berätta

 • på vilket sätt du vill bli kontaktad, e-post eller telefon
 • vilken fråga du har och den information som vi kan ha nytta av. Det kan till exempel vara byggnads­år på ditt hus, nuvarande energi­an­vändning (i din elräkning), adress eller fastighets­beteckning.

Information och råd på nationell webbplats

Det finns en nationell webbplats med samlad information om energi- och klimatfrågor. Där kan du själv hitta information som berör dig oavsett om du är privatperson, företagare eller representerar en förening.

Energi- och klimatrådgivningens nationella webbplats

Bidrag för småhusägare som vill spara energi

Från den 3 juli 2023 kan du som privatperson och bor småhus söka bidrag energi­­effektivisering. Det gäller småhus som i dag har uppvärmning med el eller gas.

Du gör ansökan hos Boverket och länsstyrelsen handlägger, tar beslut och svarar på dina frågor. Läs mer om förutsättningar och viktiga datum på deras webbplatser.

Bidrag för energieffektivisering i småhus, Länsstyrelsen i Västmanland

Bidrag för energieffektivisering i småhus, Boverket

Här får du olika tips om energi och uppvärmning

Det finns mycket du kan göra för att använda mindre energi, både hemma, på jobbet, i skolan och när du reser. Många åtgärder är både enkla och billiga. Mindre energianvändning betyder lägre kostnader och mindre miljöpåverkan.

I kommunen finns det energi- och klimatrådgivare. Vi ger dig som privatperson, organisation eller företagare opartisk rådgivning. Vår rådgivning är utan kostnad. Kontakta oss via telefon eller e-post. Vissa frågor kan vi besvara direkt på telefon. I andra fall bokar vi in en tid då vi träffas.

Bli klimat­smart i din var­dag!

Läs mer om hur du kan spara pengar och åtgång av energi

 • i ditt kök
 • i tvättstugan och badrummet
 • när det gäller lampor och belysning
 • vid mera hållbart resande
 • när det gäller datorer, tv och annan elektronik i hemmet

Rådgivning och tips om energi-, klimat- och transportfrågor

Solenergi

Läs om hur du kan använda vår mest miljö­vänliga energi­källa. Här är några av de saker vi berättar mer om

 • solvärme som ger varmvatten och värmer ditt hus
 • solceller för att producera el
 • solkartan som visar hur mycket sol det kommer på olika byggnader
 • var du kan besöka en solpark

Information om solenergi

Uppvärmning av ditt hus

Här kan du läsa mer om hur du kan värma upp ditt hem. Du får bland annat veta mer i detalj om vad som gäller.

Värmepump

Ved- och pelletseldning

Fjärrvärme

Energideklaration

Du som äger en fastighet har ansvar för att byggnaden är energideklarerad. Energideklarationen är ett bra verktyg om du vill minska den energi som går åt i byggnaden.

Information om energideklaration

Klimatskal och ventilation

Visste du att golv, väggar och tak, fönster och dörrar är husets klimatskal? Vi berättar hur du kan spara pengar med bättre isolering och rätt ventilationssystem.

Information om klimatskal och ventilation

Information om lågenergihus

Tidigare ställde Västerås stad krav på de som köpte tomtmark av staden. Kravet var att de skulle bygga ett energieffektivt hus, ett så kallat låg­energihus. I ett särskilt avtal mellan säljare och köpare skrevs kravet om låg­energihus in. Sedan slutet av 2014 skrivs inte några sådana avtal längre, eftersom det inte längre är tillåtet. I området Herrgårdsängen i Gäddeholm finns dock en särskild energi­bonus. Den finns för att upp­muntra alla ny­byggare att bygga energi­effektivt. Bonusen betalas ut till de som bygger ett låg­energi- eller passivhus enligt stadens definition och krav. Läs mer om låg­energihus på Bostad Västerås webbplats.

Information om lågenergihus, Bostad Västerås

Så här jobbar vi

Rådgivning i energi- och klimatfrågor

Vår rådgivning är opartisk och fri från kommersiella intressen. Den är alltid kostnadsfri. Vi får inte göra besiktningar eller upprätta energi­deklarationer. Vår verksamhet finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.

Per Eriksson och Emma Schreij når du på telefon 021‑39 25 00. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till:

energiradgivning@vasteras.se

Nytt i Västerås

 • 20 februari 2024

  Botaniska trädgården ska renoveras

  Botaniska trädgården ska få en pedagogisk inriktning. Efter ett inriktningsbeslut i tekniska nämnden 20 februari sätter nu planeringen i gång. Renoveringen kommer att starta sommaren/hösten 2024 och beräknas vara klar våren 2025.

 • 31 januari 2024

  Kulturhistoria i skogsbruket – Västerås stad tar hjälp av hästar i skogen

  Hästar var förr en självklar hjälp i skogsarbetet. Idag har maskiner tagit över hästarnas roll och kunskaper om skogsvård med häst börjar falla i glömska. För att berika skogsvården med även kulturhistoriska värden tar nu Västerås stad hjälp av ett hästekipage.

 • 29 januari 2024

  Vi sandar bostadsgator och erbjuder gratis grus på återbruken

  Vi vet att det är väldigt halt på bostadsgatorna just nu. För att underlätta för fastighetsägare fyller vi löpande på lagren med grus på återbruken. Vi kommer även göra en extra insats med sandning på bostadsgator.

Visa fler nyheter