Släkt- och hembygdsforskning

För dig som är intresserad av lokal- och personhistoria har Stadsarkivet ett rikt källmaterial. Vår personal hjälper dig gärna med råd och tips för att du ska kunna hitta det du söker.

Släktforskning

Om du är intresserad av släktforskning i kyrkoböcker bör du i första hand vända dig till Västerås stadsbibliotek. Där finns särskilda släktforskardatorer och tillgång till bland annat kyrkoböcker, militärrullor, domböcker, landskapshandlingar och mantalslängder för Västmanlands län.

På Stadsarkivet kan du dessvärre inte titta i några skannade eller mikrofilmade kyrkoböcker. Däremot finns annat material för dig som släktforskar. Du kan läsa mer i vår broschyr Släktforska hos oss.

Släktforska hos oss

Här är även några exempel:

 • I skolornas arkiv kan man hitta uppgifter om elever som har gått i skola i Västerås eller i någon av de tidigare landskommunerna. De äldsta skolhandlingarna är från början av 1600-talet och finns i Rudbeckianska gymnasiets arkiv.
   
 • I de så kallade sociala arkiven finns handlingar från exempelvis fattigvård och barnavård. Här kan man hitta uppgifter om enskilda personers levnadsförhållanden och livsöden. Från 1918 finns särskilda akter för barn som är födda utom äktenskap. I dem kan man ibland hitta ”okända” barnafäder. Många av handlingarna i de sociala arkiven omfattas av sekretess och kan vara hemliga. Alla handlingar som är äldre än 70 år är helt fria att läsa.
   
 • I arkiv från privatpersoner, släkter, företag och gårdar finns ofta brev, dagböcker, handlingar och fotografier som kan vara av intresse för dig som forskar om person- eller lokalhistoria.
   
 • Stadsarkivet har ett flertal stora bildsamlingar med mängder av fotografier, bland annat från porträttfotografen Emil Wijgård.  Vi har även skolfotografier i varierande utsträckning. Omkring 100 000 av våra bilder har digitaliserats och finns tillgängliga i vår forskarsal. Hemifrån kan du även söka bland 20 000 bilder i Stadsarkivets digitala bildbank: https://digitaltmuseum.se/owners/S-VAS
Avskrift av släkten Ehrenborghs adelsbrev från 1687. Ur Wahlstaarkivet. 

Avskrift av släkten Ehrenborghs adelsbrev från 1687. Ur Wahlstaarkivet

Hembygdsforskning

Stadsarkivet har ett rikt källmaterial för dig som är intresserad av att forska om staden Västerås eller trakten runt omkring. Här är några exempel på material som du hittar hos oss:

 • Historiska kartor från 1600-talet och framåt. Vissa kartor har digitaliserats och finns tillgängliga i vår forskarsal.
 • Byggnadshandlingar och ritningar från 1800-talet och framåt. 
 • Protokoll och handlingar från de tidigare landskommunerna, som numera ingår i Västerås stad. Exempelvis Badelunda, S:t Ilian, Dingtuna, Skerike, Ängsö och Kungsåra.
 • Person-, släkt- och gårdsarkiv från Västerås och trakten runt omkring. Till exempel gårdarkiven från Skattmansö, Målhammar och Geddeholm.
 • Bildsamlingar med sammanlagt ungefär 200 000 fotografier på miljöer och människor. En populär bildsamling är våra så kallade "rivningsbilder" med foton av hus och byggnader som numera rivits.
Karta över Västerås från 1751. 

Karta över Västerås från 1751

Kontakta oss

Stadsarkivet

Ändrade öppettider

Tisdag 27/8: 09.00-11.30

Ordinarie öppettider

Måndag 13.00-16.00
Tisdag - torsdag 09.00-11.30 och 13.00-16.00
Fredag 09.00-11.30

Besöksadress Stadshuset, våning 5, ingång från Fiskartorgsentrén

Telefonnummer 021 - 39 19 93

stadsarkivet@vasteras.se
Kontakt

Relaterade dokument

Hitta hit

Hitta hit