Stadsarkivet

Västerås stadsarkiv förvarar handlingar, fotografier och ritningar från alla slags kommunala verksamheter, såsom skola, socialtjänst, stadsplanering och miljö- och hälsovård. Vi förvarar även handlingar och fotografier från privatpersoner och privata företag. Du kan besöka oss för att få hjälp att hitta rätt och ta del av handlingar kostnadsfritt.

Kontakta Västerås stadsarkiv

Du är välkommen att besöka oss i stadshuset under våra öppettider eller kontakta oss via e-post eller telefon med din fråga. Öppettider hittar du under kontakta oss här nedan.

Beställning av betyg

Alla skolbetyg från grundskolor och gymnasieskolor i Västerås levereras så småningom till Stadsarkivet.

Gymnasiebetyg - E-tjänsten Mina betyg
Logga in med mobilt BankID och hämta själv ditt gymnasiebetyg.
Här ingår betyg från friskolegymnasier, Wenströmska gymnasiet samt delar av Carlforsska gymnasiet. Om ditt betyg inte finns med kan du istället göra en beställning via vårt e-formulär, se nedan.

Beställning av övriga betyg
E-formulär för beställning av grundskole- och gymnasiebetyg som inte är tillgängliga via e-tjänsten Mina betyg.

Betyg från enstaka kurser inom kommunal vuxenutbildning
Betyg från vuxenutbildning beställs i första hand från Vuxenutbildningscentrum. Läs här om hur det går till.

Att besöka oss

Vid ett besök kommer du först till vår expedition, där personal finns på plats för att hjälpa dig att hitta rätt och beställa fram handlingar. Därefter får du ta del av handlingarna i vår forskarsal. I forskarsalen finns även en besöksdator, där du kan titta i våra digitaliserade bildsamlingar.

Hitta i samlingarna

För att hitta bland innehållet i våra samlingar används så kallade arkivförteckningar, som är sökbara på följande sidor:

Arkivförteckningarna finns också i pärmar på vår expedition.

Stadsarkivets program hösten 2024

Klicka på länkarna för att läsa mer om de olika programaktiviteterna:

Stadsarkivets tidigare föredrag

Stadsarkivets bildsamlingar sökbara via nätet

Sedan våren 2021 finns stadsarkivets bildsamlingar på Digitalt museum. Här finns fotografier som föreställer Västerås under hela 1900-talet och porträtt av kända och okända Västeråsare genom tiderna. Arbetet med att publicera fler bildsamlingar är pågående. Alla bilder får laddas ner och spridas i sociala medier med angivande av fotograf och bildkälla, men vissa samlingar får inte användas i kommersiellt syfte.

Stadsarkivet på Digitaltmuseum

Stora Torget cirka 1959-1962.  Stora reklamaffischer på affärshusets östra gavel mot Torggatan.

Stora Torget cirka 1959-1962.

Om Stadsarkivet

Hos oss på Stadsarkivet samlas handlingar, fotografier, kartor och ritningar från alla slags kommunala verksamheter i Västerås. Våra handlingar är en del av det nationella kulturarvet, som ska bevaras för framtiden. Vi vårdar och håller handlingarna tillgängliga för allmänheten i enlighet med offentlighetsprincipen, som är inskriven i vår grundlag.

Stadsarkivet kontrollerar också att övriga förvaltningar och kommunala bolag inom Västerås stad följer de lagar och regler som gäller för hur man ska hantera sin information.

Vasagatan - Stora Gatan 1966. Fotograf: Åke V. Larsson

Vasagatan - Stora Gatan 1966. Fotograf: Åke V. Larsson

För vem?

Vem som helst kan besöka Stadsarkivet och söka i och ta del av de handlingar som vi förvarar. Det allra flesta handlingarna hos oss är offentliga och får läsas av alla. Men delar av vårt material skyddas av sekretess enligt lag, vilket innebär att sådana handlingar kan vara hemliga. Du har däremot alltid rätt att ta del av uppgifter om dig själv.

Skolklasser och andra grupper är välkomna att kontakta oss för att få komma på studiebesök.

Kontakt

Relaterade dokument

Kontakta oss

Stadsarkivet

Ändrade öppettider

Tisdag 27/8: 09.00-11.30

Ordinarie öppettider

Måndag 13.00-16.00
Tisdag - torsdag 09.00-11.30 och 13.00-16.00
Fredag 09.00-11.30

Besöksadress Stadshuset, våning 5, ingång från Fiskartorgsentrén

Telefonnummer 021 - 39 19 93

stadsarkivet@vasteras.se