Nationaldagsfirande på Djäkneberget
Som en uppföljning på förra årets succé bjuder Västerås stad vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget på livemusik, allsång och härlig stämning. Vi kan med glädje presentera artisterna Timo Räisä...
En förening är en grupp av personer som har ett gemensamt intresse. Alla har rätt att bilda en förening. Att bilda en förening kräver inte ett godkännande från Västerås stad, däremot om föreningen planerar att söka föreningsstöd så behöver föreningen ansökan om att bli en godkänd bidragsberättigad förening.
Är ni en grupp människor som samlas kring ett gemensamt intresse? Västerås stad stödjer idrotts-, fritids- och kulturföreningar med ekonomiskt bidrag. Föreningar för personer med funktionsnedsättning, sociala föreningar med särskild inriktning samt pensionärsföreningar får också ekonomiskt stöd från staden. Stödet är till för att olika föreningar ska kunna ha en utvecklande verksamhet av god kvalitet samt medverka till bredd och mångfald.
För att föreningen ska kunna vara en juridisk person krävs att ni har namn, stadgar och styrelse samt ett organisationsnummer som erhålls hos Skatteverket. För att kunna söka ekonomiskt stöd behöver ni vara en godkänd bidragsberättigad förening och då blir ni också registrerade i Västerås stads föreningsregister.
För att en förening ska få vara just en förening ställs ett antal juridiska krav. De viktigaste är att föreningen ska:
Det finns en del ord som kan vara krångliga i början, därför har vi gjort en ordlista som hjälper dig. Och för att förenkla ännu mer finns även exempel på hur du skriver föreningshandlingar.
Besluta vad föreningen ska ha för verksamhet samt skriv förslag till stadgar. Stadgar är skrivna regler för föreningens arbete. De beskriver föreningens syfte, regler och arbetssätt. I dessa ska det framgå att ni är en ideell förening som är öppen för alla samt finns i och har sin huvudsakliga verksamhet i Västerås.
Om ni planerar att ansöka om att bli en godkänd bidragsberättigad förening så ska ni också göra ett förslag på föreningens värdegrunder. Vid ansökan kommer ni behöva bifoga föreningens policy om jämlikhet och demokrati.
Bjud sedan in alla som hitintills vill bli medlemmar till ett första möte. Tänk på att vara tillräckligt många för att skapa en styrelse. På detta möte ska ni besluta om att ni vill starta en ny förening.
Har ni inte bildat en förening förut, eller suttit med i en styrelse kan det vara bra att ni går en kurs i föreningskunskap.
Håll sedan ett möte där ni bildar föreningen. Mötet kallas konstituerande möte. I protokollet från mötet ska det stå att ni har beslutat om:
Därefter ska ni ha ett årsmöte. Då bildas föreningen formellt. För att kunna skaffa ett postgiro- eller bankkonto måste föreningen visa bland annat årsmötesprotokoll. Ni måste ha postgiro eller bankgiro samt organisationsnummer för att söka kommunala bidrag. Organisationsnummer får ni av Skatteverket.
När alla dokument nämnda ovan är färdiga kan ni ansöka om att bli godkänd bidragsberättigad förening och på så sätt också registrerade i Västerås stads föreningsregister. Föreningsregistret samlar ideella föreningar som är politiskt och religiöst obundna och öppna för alla. Det finns till för att våra invånare lätt ska kunna hitta föreningar som delar ens intresse.
Ansöker gör ni genom att ta kontakt med Västerås stads Kontaktcenter, kontaktcenter@vasteras.se eller ring 021- 39 00 00 knappval 4
Vid en ansökan kommer ni behöva bifoga:
Mer information om de olika dokumenttyperna som behövs vid registrering av förening
Stadgar är skrivna regler för föreningens arbete. Stadgar ska antas på första mötet, då föreningen bildas. Arbetet med att utforma förslag till stadgar kan med fördel utföras av en arbetsgrupp alternativt av interimsstyrelsen.
Exempel på stadgar
Inför det konstituerande mötet ska ni också ha skrivit ihop ett policydokument om er förenings värdegrunder för jämlikhet och demokrati. Det är ett krav att ha ett policydokument för att kunna ansöka om att bli en bidragsberättigad förening.
När det finns förslag till stadgar och personer som är intresserade av att bli medlemmar, då är det dags att kalla till det första föreningsmötet, som kallas konstituerande möte eller bildandemöte.
De närvarande ska då bli överens om:
Kom ihåg att protokollet från mötet ska vara utförligt och tydligt skrivet samt undertecknat av protokollföraren och av mötet valda justeringsmän. Styrelsen ska sedan fördela styrelseposterna, utse firmatecknare, erhålla organisationsnummer, lägga upp ett medlemsregister, organisera verksamheten och rekrytera medlemmar.
Ansökan om organisationsnummer ska göras på särskild blankett till Skatteverket. Till ansökan ska bifogas protokoll där det framgår att stadgarna antagits och där styrelsens sammansättning framgår.
Ansök om organisationsnummer hos Skatteverket Länk till annan webbplats.
För att kunna ansöka om bidrag till er förening och för att kunna godkännas i föreningsregistret behöver ni ha ett plusgirokonto eller bankgirokonto kopplat till föreningen. Tag kontakt med en bank för att öppna ett konto och be om ett intyg för att lämna in till oss vid en ansökan om att bli registrerande i föreningsregistret.
Ideella föreningar som har allmännyttiga ändamål får en förmånlig behandling i skattehänseende och blir begränsat skattskyldiga. För att en ideell förening ska bli begränsat skattskyldig krävs att föreningen uppfyller kraven på:
Dit hör föreningar med idrottsligt och kulturellt ändamål, föreningar med barn- och ungdomsverksamhet, de fria trossamfunden, de politiska partierna, nykterhetsföreningar, föreningar med social hjälpverksamhet samt föreningar för funktionshindrade.
Föreningen får inte vägra någon att inte bli medlem i föreningen eller utesluta någon som delar föreningens målsättning och följer dess stadgar. Verksamhetens art eller omfattning kan i vissa fall göra ett begränsat medlemskap naturligt.
Föreningens faktiskt bedrivna verksamhet måste vara allmännyttig.
All inkomst som en juridisk person (en förening) har är inkomst av näringsverksamhet. Där ingår kapitalinkomster, till exempel räntor, utdelningar, realisationsvinster, fastighets- och rörelseinkomster. För att inkomsterna ska bli skattefria krävs att föreningen använder inkomsterna för utgifter i den allmännyttiga verksamheten. För skattebefrielse av rörelse- och fastighetsinkomster räcker det dock inte enbart att de används i den allmännyttiga verksamheten.
Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen svarar för uthyrning av kommunala skollokaler, sporthallar, idrottsanläggningar och kommunala båtplatser. Mer information om bokning och hyreskostnader får du av samordnare.
Vald ledning som har till uppgift att ta beslut om verksamheten och förvalta föreningens tillgångar mellan årsmötena.
Är med och lägger förslag, beslutar och ansvarar för uppgifter som de tilldelas.
En styrelseledamot håller i gruppen, där andra medlemmar i föreningen ingår.
Arbetsuppgifter är till exempel arrangemang, sponsring, medlemsrekrytering och så vidare.
Lämnar förslag till årsmötet, på lämplig tillfrågad person till kommande styrelse.
Verksamhetsberättelsen ska vara underskriven av styrelsen och därefter lämnas till revisorerna för granskning.
Bokslutet ska innehålla resultat- och balansräkning för avslutat räkenskaps-/verksamhetsår. Resultaträkningen ska innehålla föreningens intäkter och kostnader under det gångna räkenskapsåret.
Balansräkningen ska innehålla tillgångar, skulder och eget kapital. För bokföringen används kassabok eller databokföring. Kassaboken används varje gång man haft en in- eller utbetalning eller när någon annan ekonomisk händelse inträffat. Dessa förs in i datumordning på numrerade sidor. Varje bokföringspost i kassaboken ska verifieras, det vill säga ut- och inbetalningar ska styrkas med kvitto eller liknande.
En plan över vad föreningen planerar göra under kommande år samt budgetförslag för kostnader och intäkter
Revisionsberättelsen utgör revisorernas slutdokument efter avslutad granskning av ett verksamhetsår. När revisorerna avslutat sitt arbete ska de lämna en berättelse som avslutas med att rekommendera eller avråda att styrelsen får ansvarsfrihet. Ett yrkande som i sak innebär ett förslag till årsmötet om att medlemmarna ska ge godkännande eller inte till styrelsen för det sätt den förvaltat sina ålägganden under det gångna verksamhetsåret. Revisorernas berättelse ska utöver detta med ansvarsfrihet innehålla uppgifter om vad och hur granskningen skett.