Båtliv och hamnar
Västerås vackra läge vid Mälarens norra strand bjuder in till ett aktivt sjöliv. Staden administrerar cirka 3 400 fritidsbåtsplatser, fördelat på åtta hamnar. Nedan hittar du information om vilka regler som gäller vid stadens hamnar samt hur du gör för att hyra eller säga upp en båtplats.
Bokning av båtplats
I Västerås stad finns det båtplatser att hyra vid: Gäddeholm, Kraftverkshamnen, Lögarängshamnen, Mälarparkshamnen, Lövudden, Tegeluddshamnen, Frösåker och Långholmsbryggan (Ängsö).
- Om du är privatperson och intresserad av att boka en båtplats i någon av dessa hamnar gör du det via vårt bokningssystem som du kommer till via länken här nedanför.
- Du som är intresserad av en tillgänglighetsanpassad plats – kontakta oss på Västerås stad via e-post: fritidsbatshamnar@vasteras.se
- Företagare som önskar båtplats kontaktar Västerås stad via e-post: fritidsbatshamnar@vasteras.se
- Västerås stad hyr endast ut båtplatser helårsvis. För kortare vistelser hänvisar vi till Gästhamnen.
Båtplatser, digitalt bokningssystem
Arrendeavtal med ordningsföreskrifter som gäller för hyra av båtplatser
Avgifter 2024
Båtplatsbredd (m) | Årsavgift, prisexempel |
---|---|
0,00–2,24 | 2 500 kr |
2,25–2,74 | 3 320 kr |
2,75–3,24 | 3 930 kr |
3,25–3,74 | 4 560 kr |
3,75–4,24 | 5 120 kr |
4,25–4,74 | 5 880 kr |
4,75–5,20 | 6 550 kr |
Frösåker | 1 230 kr |
Båtplatser för 50 fot båtar och längre (15,2 meter) - gäller inte längsmed platser | 2 gånger priset |
Båtplats fritidsbåt för boende | 26 000 kr / år |
Båtbottentvätt – borsttvätt per gång | 500 kr |
Mätning båtbotten XRF. Per båt | 500 kr |
Elkostnad båtplats (uppdateras vid omläggning av elavtal) | Stadens avtalad elpris + 0,50 kr |
- Frösåker har enbart småbåtsplatser med en avgift på 1 230 kr per år.
- Långholmsbryggan (Ängsö) – staden administrerar uthyrning åt Westmannastiftelsen som driftar hamnen.
Karta som visar fritidsbåtshamnar, trailerramper med mera
Avgiftsregel
Om du blir tilldelad en båtplats efter 1 augusti så betalar du endast 50 procent av årets båtplatsavgift.
Överlåtning av båtplats
Båtplatsen kan vid försäljning av båt överlåtas till den nya ägaren. Båtplatsägaren får inte överlåta sin båtplats eller hyra ut den utan kommunen medgivande. Om båtplatsen har överlåtits eller hyrts ut i andra hand, har kommunen rätt att genast återta båtplatsen och ta hand om ev. utrustning som lämnats kvar. Kostnader, som uppkommer för upplåtaren i samband med detta, skall betalas av arrendatorn.
Uppsägning av båtplats
Om du inte längre vill behålla din båtplats gör du så här:
- Du betalar inte avgiften till nästa båtsäsong – då blir båtplatsen automatiskt uppsagd.
- Avboka din båtplats senast 30 juni på ditt konto på batplats.vasteras.se för att få återbetalning av halv båtplatsavgift. Kontakta Västerås stad via e-post: fritidsbatshamnar@vasteras.se eller telefon 021-39 10 53 med aktuella kontouppgifter.
- Byte av båtplats kontakta Västerås stad via e-post: fritidsbatshamnar@vasteras.se.
Digitala elstolparna och betalning av el
För att använda de digitala elstolparna som finns vid vissa båtplatser behöver du mejla till fritidsbatshamnar@vasteras.se. I mejlet ska du skriva ditt namn, mejladress, telefonnummer och vilken båtplats du har.
Står du på land och enbart önskar tillgång till elstolparna behöver du inte ange båtplats.
När vi får ditt mejl skapar vi en profil åt dig i Tallyweb. Du får sedan ett mejl med en länk och inloggningsuppgifter. Klicka på länken, logga in och sätt in pengar på ditt kundkonto. Du kan välja att fylla på manuellt eller automatiskt. Nedan finns instruktioner för hur du gör detta och använder elstolparna.
Ett sms kommer skickas till det telefonnummer som du angett i kontaktuppgifterna. Koden använder du för att aktivera elstolpen (OBS, ibland kan det ta någon dag innan ditt sms kommer).
Manuel påfyllnad av Saldo på Tallyweb
- Logga in på din kundsida på tallyweb.dk/vasteras-stad
- Klicka på FYLL PÅ i fältet Saldo.
- Fyll i det värde du önskar fylla på saldot med.
- Klicka på BETALA.
- När du har betalat in pengarna kommer du tillbaka till din kundsida och kan då se att saldot har ökat med inbetalt belopp.
Automatisk påfyllnad av Saldo på Tallyweb
- Logga in på din kundsida på tallyweb.dk/vasteras-stad
- Gå in på MITT KONTO.
- Kryssa i ANGE BETALKORT.
- Klicka på LÄGG TILL.
- Fyll i aktuellt kreditkortsnummer.
- Klicka på SKAPA PRENUMERATION.
- Tillbaka på din kundsida och under Mitt konto väljer du det belopp som du vill ska fyllas på automatiskt när ditt saldo är nere på 30 kronor.
Observera! Anger du automatisk påfyllnad kan du inte manuellt fylla på ditt saldo. För att kunna göra det manuellt igen måste du avsluta automatisk påfyllnad.
Instruktion för hur du använder elstolpen
- Öppna luckan på elstolpen med hjälp av den blåa knappen på höger sida.
- Slå in din kod som du har fått vid skapande av ditt Tallyweb konto.
- Då blinkar de siffror som visar vilka uttag som är lediga.
- Välj ett uttag genom att trycka på en av siffrorna.
- Sätt i din kabel i uttaget som har motsvarande nummer som det du valt på displayen.
Om din kabel dras ut så bryts strömmen och din inloggning upphör och du får ett meddelande på de kontaktuppgifter du lämnat vid skapandet av ditt konto.
Båtbottentvätt
Nytt för i år är att Västerås gästhamn driftar båtbottentvätten.
Du som har en båt som är upp till 16 x 5 meter och har giftfri båtbotten kan under båtsäsongen tvätta den i Kraftverkshamnen. För att få använda båtbottentvätten måste båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten. Du kan visa att du uppfyller kraven med intyg från en mätning av båtbotten eller från företag som har tagit bort båtbottenfärgen. Vi godtar inte båtar som är målade med spärrfärg utifrån att tvätten försämrar färgens funktion.
Mer information om gränsvärden och biocidfri båtbotten finns under rubriken ”Miljöregler och hållbarhetstips”.
Information om vilka båtar som kan tvättas i båttvätten
Bokning av båttvätt
Boka digitalt
Övrig information
Tvätten är bemannad. Det finns också en högtryckstvätt som går att använda i samband med att du tvättar båten i båtbottentvätten.
Gör Mälaren renare
Båtbottentvätten i Västerås är en del i EU-projektet Life IP Rich Waters som är ett av Sveriges största projekt för bättre vatten. Målet för projektet är att förbättra vattenmiljön, främst i de mellansvenska vatten som rinner ut i och påverkar Mälaren och norra Östersjön. Båtbottentvätten ger möjlighet att få en ren båtbotten mekaniskt, utan giftiga båtbottenfärger. Målet är att minska antalet fritidsbåtar med båtbottenfärger som lakar ur gifter i vattnet.
Kolla om din båt har giftig båtbotten
Västerås stad har under flera år arbetat för att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren. Är du osäker på vilket slags färg båten är målad med kan du boka tid för att göra en XRF-mätning. Nytt inför årets båtsäsong är att Västerås stad bjuder på en sådan mätning per båt som hyr plats i någon av Västerås stads småbåtshamnar. Erbjudandet gäller från den 3 april 2023 och tills vidare.
Vi i Västerås har gränsvärden för tenn och koppar för båtbotten, se Miljöregler och hållbarhetstips (i flikarna under).
- För att få använda båtbottentvätten måste båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten.
- För att få båtplats på vissa av båtplatserna i Gäddeholm och alla på Lövudden måste båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten.
För dig som inte har ett intyg kan vi nu erbjuda mätning av din båtbotten med vårt XRF-instrument där vi får reda på vilka metaller som finns på skrovet. Vi använder oss av Båtunionens mätprotokoll. Tänk på att ditt båtskrov måste vara torrt vid mätningen.
Toatömningsstationer
Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas av förbudet (Transportsstyrelsens författningssamling, TSFS 2010:96).
Västerås fritidsbåtshamnar har latrinpumpar på följande ställen:
- Lövudden
- Lögarängshamnen
- Kraftverkshamnen
- Mälarparkshamnen
- Gäddeholms fritidsbåtshamn
Utslagsvask för latrintömning finns:
- I Lögarängshamnen i den röda byggnaden nära latrinpumpen.
- I Mälarparkshamnen, på utsidan av torrdasset vid den södra mastkranen.
Läs mer under rubriken Avfall från din fritidsbåt. Där finns också kartor över var latrinstationerna finns.
Gästhamn
Västerås gästhamn drivs av SjöEvent i Västerås AB. Gästhamnen är centralt belägen med närhet till restauranger, kaféer, city och inte minst Mälaren. Hamnen är cirka två meter djup och har 42 båtplatser som förtöjs med bojar och pålar. Det finns även ställplatser för husbilar.
För att lägga till med din båt eller ställa din husbild vid gästhamnen så utgår det en avgift. Aktuell avgift ser du under länken: Boka båtplats i gästhamnen.
Båtplatser kan bokas i förväg men det finns endast dropinplatser för husbil. Vid evenemang kan det vara en förhöjd avgift. Betalning sker på hamnkontoret. Biljetten ska fästas väl synligt på båten/husbilen. Kod till serviceanläggningen finns på biljetten som du får vid erlagd betalning. Koden byts en gång/dygn vid lunchtid. Utcheckning senast klockan 12.00.
Dagsaktuell information, SjöEvent i Västerås AB
Samlingsrum, tvättstuga och omklädning
Gästhamnens serviceanläggning har ett samlingsrum med matplats för sex personer, mikrovågsugn och kylskåp. Det finns även tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, samt separata omklädningsrum för damer och herrar utrustade med dusch och bastu.
Latrintömning och sophantering i gästhamnen
Latrintömning för gästhamnsbesökare finns på kajen vid mastkranen cirka 400 meter väster om gästhamnen. Sopbehållare finns mittemot gästhamnens servicebyggnad.
Upptagning och vinterförvaring av båt
Västerås stad har inga tjänster för båtupptagning eller egna platser för båtuppläggning (vinterförvaring). Det måste du som båtägare själv ordna eller kontakta ett företag som kan hjälpa dig med upptagning och uppläggning av din båt. Tänk på att det inte är tillåtet att ställa upp båtar utan tillstånd. Båtar som står olovligt på stadens mark polisanmäls och fraktas bort.
Trailerramper
Du kan själv ta upp din båt genom att använda någon av de trailerramper som finns i Västerås stads fritidsbåtshamnar. Trailerramper som normalt är tillgängliga för alla finns i följande hamnar:
- Lögarängen – två trailerramper
- Öster Mälarstrand – två trailerramper, en i södra delen av hamnen och en i norra
- Tegeludden
- Gäddeholm
- Frösåker – en enkel grusramp
Karta som visar fritidsbåtshamnar, trailerramper med mera
Båtuppställning
I några av de fritidsbåtshamnar som sköts av Västerås stad finns även båtuppställningsplatser. De drivs av externa aktörer som du själv måste ta kontakt med för att boka plats.
I Västerås stads fritidsbåtshamnar finns det båtuppställningsplatser här:
(Det finns även aktörer som har egna hamnar och båtuppställningsplatser. De är inte listade här.)
- Lögarängen – Drivs och arrenderas av Västerås förenade båtklubbar. (Båtuppställningsplatserna tas bort när Lögarängsområdet utvecklas)
- Lövudden/Johannisberg - Västerås största område för båtuppställning. Här finns det flera olika aktörer som både tar upp och vinterförvarar båtar.
- Tegeludden – Drivs och arrenderas av Västerås förenade båtklubbar.
- Gäddeholm – Drivs och arrenderas av Sjöevent.
Mastkranar och mastuppläggningsplats för eget bruk
För dig som vill masta av själv så finns det mastkranar och mastställ i några av Västerås stads fritidsbåtshamnar. Om du vill förvara din mast i våra ställ på uppläggningsplatserna gäller följande:
- Du ansvarar själv för masten under förvaringstiden.
- Masten ska vara märkt med ägarens namn och kontaktuppgifter.
- Förvaring i mastställen är tillåtet 15 september – 31 maj. Övrig tid skall ställen vara tomma.
- Efter 31 maj transporteras kvarvarande master bort och skrotas efter 1 år. Båtägare kan återfå masten mot betalning av kommunens kostnader för hantering som krävts efter 31 maj.
Mastställ för eget bruk finns i följande av Västerås stads fritidsbåtshamnar:
- Lögarängen – mastkran, i västra delen av hamnen och mastuppläggningsplats.
- Öster Mälarstrand – två mastkranar och två mastuppläggningsplatser.
- Gäddeholm – mastkran och mastuppläggningsplats.
Parkeringsplatser vid fritidsbåtshamnarna
Följ länken nedan för information om parkeringsplatser och parkeringsavgifter vid de centralt belägna fritidsbåtshamnar Lögarängen, Hamnbassängen, Kraftverkshamnen och Mälarparken. Vid våra fritidsbåtshamnar utanför de centrala stadsdelarna i Västerås finns det enklare avgiftsfria parkeringar.
Avfall från din fritidsbåt
För vår miljö och ett rent Västerås är det viktigt att du hanterar avfall från din fritidsbåt rätt i våra fritidsbåtshamnar.
Det är även viktigt att våra anläggningar fungerar och där är du en bra hjälp för oss genom att göra felanmälningar i vår app ”Tryggare Västerås”, eller via webben.
Hushållsavfall
I våra kommunala fritidsbåtshamnar har vi ett antal större markbehållare och sopkärl där du kan slänga ditt hushållsavfall. Om det är fullt i markbehållaren så lämna hushållsavfallet i en annan eller ta med dig hem, annars sprids soporna ut av djuren. Kartor på placering hittar du längre ner under varje hamn.
Farligt avfall
Det finns inga kärl avsedda för detta i våra fritidsbåtshamnar. Vi hänvisar dig till att lämna in farligt avfall på närmaste återbruk som VafabMiljö sköter.
Toalettavfall
Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas av förbudet (Transportsstyrelsens författningssamling, TSFS 2010:96).
Västerås fritidsbåtshamnar har latrinpumpar på följande ställen:
- Lövudden
- Lögarängshamnen
- Kraftverkshamnen
- Mälarparkshamnen
- Gäddeholms fritidsbåtshamn
Utslagsvask för latrintömning finns i:
- Lögarängshamnen i den röda byggnaden nära latrinpumpen.
- Mälarparkshamnen på utsidan av torrdasset vid den södra mastkranen.
Kartor över anläggningarna
Klicka på bilden för att få en förstoring.
Vid frågor eller synpunkter
Om du som båtägare har frågor eller synpunkter kan du mejla eller ringa oss på:
fritidsbatshamnar@vasteras.se eller 021-39 00 00
Miljöregler och hållbarhetstips
Som fritidsbåtägare finns det mycket du kan göra för att skydda våra känsliga insjöar och hav. Här får du information om vilka regler du måste följa och tips på vad du kan göra för ett hållbart båtliv.
Miljöfarliga ämnen
Det är förbjudet att förvara eldfarliga oljor och liknande på bryggorna. Allt miljöfarligt avfall skall sorteras och lämnas till VAFAB:s återbruksstationer. Det är varje båtplatsägares ansvar att ej sprida miljöfarligt avfall och att följa rådande lagstiftning som gäller.
Giftfri båtbottenfärg
Hyr du en båtplats eller har din båtuppläggningsplats, så kallad huvudsaklig förtöjningsplats, i Västerås får du inte måla med de färger som är avsedda för ost- eller västkusten. Det gäller även om båten under vissa delar av säsongen är i Östersjön eller på västkusten. I Mälaren och andra insjöar är alla bekämpningsmedelsklassade bottenfärger förbjudna och man får endast använda alternativa metoder eller biocidfria färger.
Information från Kemikalieinspektionen
Information om giftfri båtbottenfärg - Västerås stads information om Kemikalier
Gränsvärde Biocidfri båtbotten
Transportstyrelsen har uppdraget att ta fram nationella riktvärden under 2020. Västerås stad har tagit fram gränsvärden tills beslut tagits på nationella riktvärden. Dessa gränsvärden är utifrån Stockholms stads referensvärden.
Gränsvärde:
- Tenn ≥ 100 µg/cm²
- Koppar ≥ 1 000 µg/cm²
Västerås stad har i dagsläget inte tagit ställning till ett referensvärde för zink på båtar.
TBT-färger
TBT-färger (tributyltenn) får inte förekomma på båtskrov. Båtar med TBT över tillåtet gränsvärde är förbjudna att användas då de inte uppfyller föreskrifter som följer av AFS-förordningen (Förordning (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg) om förbud mot tennorganiska föreningar på fartyg (4 kap. 9 §).
Båtar som sjösätts med TBT över gränsvärdet kan komma att åtalsanmälas enligt 6 kap. 11 § LÅFF (Lag (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg).
TBT förbjöds 1989 för fritidsbåtar i hela Sveriges sjöterritorium och sedan 2008 gäller totalförbud mot förekomst av bottenfärger som innehåller TBT på alla svenska fartyg, oavsett storlek och trafik. Förbudet gäller alla fartyg, det vill säga även fritidsbåtar. Det är inte bara förbjudet att applicera bottenfärger som innehåller TBT, utan det får inte alls förekomma på skroven. Även om färgen som innehöll TBT målades på innan förbudet kom, finns det krav sedan 2008 på att den måste avlägsnas. Förbudet framgår av artikel 5 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 782/2003 av den 14 april 2003 om förbud mot tennorganiska föreningar på fartyg, den så kallade AFS-förordningen.
Utfasningsplan – giftiga båtbottenfärger
Västerås stad har tagit beslut om en utfasningsplan för båtar med giftiga båtbottenfärger (biocidfärger) i stadens fritidsbåtshamnar. Syftet med utfasningsplanen är att alla fritidsbåtar med en båtplats i de kommunala fritidsbåtshamnarna i Västerås har en giftfri båtbotten 2027.
Felanmälning och problem vid båtplats
Målsättning är att Västerås ska upplevas som en hel, ren och trygg stad. Som medborgare och besökare uppmanas du därför att lämna synpunkter eller anmäla fel.
Låna flytvästar utan kostnad
Västerås stad tillhandahåller flytvästar som du kan låna utan kostnad. Flytvästarna finns på Lögarängsvägen, 724 60 Västerås. Det finns ungefär 40 stycken flytvästar att låna.
Om du behöver låna en flytväst kan du kontakta Sjöevent som har hand om hanteringen av flytvästar åt Västerås stad. Om du inte kan se representanter för Sjöevent på plats kan du nå dem via telefon, på nummer 0706993240. Då kommer de till dig och ser till att du får rätt storlek och visar dig hur flytvästen fungerar.
Det kostar ingenting att låna en flytväst. Det enda du behöver göra är att lämna ditt namn och telefonnummer.
Båtsamverkan Västerås
Båtsamverkan Västerås är en frivilligorganisation vars syfte är att öka säkerheten i fritidsbåtshamnarna och på uppläggningsplatserna. I styrgruppen för Båtsamverkan Västerås ingår representanter för de sex klubbarna inom ramen för VFBAB, Geddeholms båtklubb, polisen och Västerås stad.
Målet är att samla alla som hyr en båtplats i Västerås för att kunna nå ut snabbt med information vid behov, exempelvis till alla med båtplats i en viss hamn eller vid en särskild brygga. Kommunikationen sker via Coboats båtsamverkan, en app som är gratis att ladda ner från din appleverantör.
Nyheter
-
18 juni 2024
Så påverkas du som båtägare under SM-veckan
Vecka 26 är det dags för SM-veckan i Västerås. Många av tävlingarna håller till vid Mälaren. Här kan du som båtägare med båtplats vid Lögarängen se hur du påverkas av evenemanget.
-
22 maj 2024
Information om avfall från din fritidsbåt
För vår miljö och ett rent Västerås är det viktigt att du hanterar avfall från din fritidsbåt rätt i våra fritidsbåtshamnar. Det är även viktigt att våra anläggningar fungerar och där är du en bra hjälp för oss genom att göra felanmälningar i vår app ”Tryggare Västerås”.
-
12 januari 2024
Nytt avtal om arrende av plats för fritidsbåt
Nu har nämnden för idrott, fritid och förebyggande tagit beslut om ändringar i avtalet om arrende av plats för fritidsbåt.
Prenumerera på viktig information
Vi skickar ut viss information till båtplatsinnehavare hamnvis men du kan också anmäla din e-postadress nedan för att få information när vi gör större uppdateringar här på webben.
Tänk på att anmälan innebär att du samtycker till att vi får hantera en av dina personuppgifter (i detta fall din mejladress) för att göra utskick. Läs därför samtyckestexten nedan innan du anmäler dig.
Samtycke för hantering av personuppgifter (din mejladress) vid prenumeration på sidan Båtliv och hamnar
Därför behöver vi ditt samtycke
Västerås stad, nämnden för idrott, fritid och förebyggande, behöver ditt samtycke för att behandla dina personuppgifter. Personuppgiften, som i detta fall består av din mejladress, kommer att samlas in via denna sidan och användas för att skicka ut information när det sker större uppdateringar på sidan båtliv och hamnar.
Du avgör själv om du vill lämna ut personuppgifter i form av din mejladress. Uppgifterna kommer att behandlas internt på Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen. Eftersom sidan Båtliv och hamnar uppdateras kontinuerligt så kommer dina personuppgifter (i form av din mejladress) att sparas och behandlas tillsvidare. Vid större tekniska uppdateringar så kan Västerås stad, nämnden för idrott, fritid och förebyggande, välja att radera prenumerationsfunktionen från sidan och därmed samtliga personuppgifter som samlats in via denna sida. Då kommer då vanligtvis bli informerad om detta i förväg. Du kan dock när som helst återkalla ditt samtycke. Läs mer om dina rättigheter via länken nedan.
- Ytterligare information om hur Västerås stad behandlar personuppgifter och förtydligande om dina rättigheter, när det kommer till personuppgiftsbehandling.
- Kontaktuppgift till Västerås stads dataskyddsombud: dataskyddsombud@vasteras.se
Samtycke
Genom att under "Prenumerera på viktig information" klicka i ”Prenumerera”, sen skriva in din mejladress och slutligen klicka på ”ok” så samtycker du till att Västerås stad, nämnden för idrott, fritid och förebyggande, får behandlar personuppgifter om dig i enlighet med ovanstående text.
Du kan när som helst avregistrera dig från tjänsten genom att klicka i "Avsluta prenumeration" och ange din mejladress på samma sätt som vid registrering.
Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4
kontaktcenter@vasteras.se