Den här sidan handlar om hot och våld i nära relationer. Om du är i en akut och farlig situation och behöver hjälp ska du ringa 112 till SOS Alarm
Vi som jobbar med personer som blivit utsatta för våld vet att vem som helst kan drabbas. Vi erbjuder information och stöd och är måna om att du alltid ska bli bemött med respekt och empati. Det viktigaste är att du vet att du inte är ensam. Det finns ett stort mörkertal, det vi känner till är bara toppen av ett isberg.
Om du är utsatt för hot och våld av den person du lever med eller av någon annan person som står dig nära, kan du få stöd och hjälp av socialtjänsten och andra samhällsaktörer.
Alla är välkomna oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
All personal inom offentliga verksamheter har tystnadsplikt.
Du har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som tar hand om dig. Blir du själv slagen eller hotad? Har du sett eller hört någon av dina föräldrar bli slagna?
Att ana eller veta att någon man känner utsätts för våld skapar ofta frustration. Man vill hjälpa, men vad kan du som nära anhörig, vän eller kollega göra?
Lyssna på den våldsutsattas berättelse, ifrågasätt inte det hen berättar för dig. Den som utsätts för våld känner ofta skuld och skam. Sådana känslor förstärks om du ifrågasätter hens handlande eller har attityden ”Vad var det jag sa?”.
Var tydlig med att du inte överger din vän även om hen väljer att fortsätta relationen med den som gör hen illa. Visa på att du kommer finnas där om hen behöver hjälp, stanna kvar.
Bryt isoleringen och fortsätt att räkna med din vän. Ta kontakt även om hen drar sig undan (till exempel aldrig kan komma när du bjuder in, föreslår aktiviteter, är avvisande när du hör av dig).
Du som lever eller har levt i en relation där ditt beteende kan ha skrämt, kränkt, sårat eller skadat dina närstående, psykiskt eller fysiskt, kan få stöd och behandling för att ändra ditt sätt att vara.
Alla är välkomna oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Det kostar ingenting att få hjälp och stöd av oss och personalen har tystnadsplikt.
Med hedersrelaterat våld och förtryck menas all slags fysiskt och psykiskt våld som du kan bli utsatt för av föräldrar, syskon eller andra släktingar. Det kan till exempel handla om att de begränsar vad du ska ha på dig, vem du får umgås med, vilka ämnen i skolan du får delta i, eller vem du ska gifta dig med.
Då kan du vara utsatt för ett eller flera brott som går under begreppet hedersrelaterat våld och förtryck. Du är inte ensam! Hjälp finns att få!
Du som köper sexuella tjänster kan få hjälp och rådgivning för att sluta. Du kan vara anonym, besöken är kostnadsfria. Vi har tystnadsplikt. Genom vår behandlingsenhet KAST (köpare av sexuella tjänster) kan du få hjälp. Du kan vända dig till oss om du:
Du kan få samtalsstöd och rådgivning via telefon, e-post eller besök hos oss. Vi erbjuder individuella stödsamtal.
Är du anhörig är du också välkommen att höra av dig.