Invandring och integration

Här finns samlad information till dig som är nyanländ i Västerås.

Ny i Västerås?

Till dig som är nyanländ till Västerås vill vi först och främst säga välkommen! Kanske har du kommit hit för att du har fått ett arbete här eller för att söka arbete? Kanske har du sökt dig hit för att någon i din familj eller släkt valt att bosätta sig i Västerås? Oavsett anledning är du varmt välkommen och här på stadens webbplats, vasteras.se, finns information som kommer att hjälpa dig under den första tiden i din nya hemstad.

Information om Sverige på flera språk

När man flyttar till ett nytt land är det mycket som är annorlunda och man har många frågor. Gå gärna in på webbplatsen informationsverige.se där du kan läsa mer om hur det svenska samhället fungerar. Där finns information för dig som:

  • har fått uppehållstillstånd
  • är under 18 år och har kommit till Sverige utan dina föräldrar

Om du har barn mellan 6 och 16 år som inte har gått i svensk skola tidigare ska du kontakta Origo

Ditt barn behöver ännu inte ha fått sitt fullständiga personnummer. På Origo får du och ditt barn träffa en utbildad lärare tillsammans med tolk. Ni får information om det svenska skolsystemet och hjälp att söka plats på en skola i Västerås.

Origo

För dig som är flykting

I Västerås har vi samlat hjälp och stöd i ett hus i centrala Västerås. Adressen är Port Anders gata 3. Vi heter Integrationsenheten.

Praktisk hjälp

Kom till oss på Integrationsenheten om du vill ha hjälp i dina kontakter med svenska myndigheter. Det kan vara svårt med svenska språket i början och vi som arbetar här talar flera språk.
Här är exempel på vad vi kan hjälpa dig med:

  • läsa och förklara post
  • fylla i blanketter och ansökningar
  • tips vid bostadssökande
  • hjälp att betala räkningarna via internet

Du kan komma till oss dina första fyra år från och med att du har blivit folkbokförd i Sverige.

Föräldrautbildning

Det kan vara en stor omställning för dig som kommer från ett annat land att ha barn som går i svensk förskola eller skola. Mycket är kanske annorlunda jämfört med hur det är i ditt hemland. Vi har två föräldrautbildningar där vi pratar om skillnaderna. Det kostar ingenting att vara med och det blir alltid bra diskussioner och samtal.

  • Föräldraskap i Sverige - för dig som har barn som är 0-18 år.
    Vi träffas 5 gånger. I gruppen finns 10-15 personer.
  • ABC (alla barn i centrum) - för dig som har barn som är 3-12 år

Kanske vill du prata med någon oss som arbetar här men du vill inte delta i en grupp?
Det går jättebra att boka ett enskilt samtal där vi pratar om öppna förskolan, fritidsaktiviteter eller det som du undrar över. 

Kontakt

Vi heter Integrationsenheten. Vi är en del av Västerås stad.
Telefon: 021-39 80 95
Besöksadress: Port Anders gata 3

Öppen mottagning. Du behöver inte boka tid.
Måndag: 8.00-12.00 / 13.00-16.00
Onsdag: 8.00-12.00 / 13.00-16.00
Fredag: 8.00-12.00 / 13.00-16.00

Kostnadsfria bussresor

Bor du i Västerås och har ett LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet? Då har du rätt till kostnadsfria bussresor inom Västerås Kommun. Besök stadshusets reception vid Fiskartorget under tisdagar eller torsdagar klockan 9-15. Här kan du hämta ett busskort eller ladda på fler bussresor.

Om kostnadsfria bussresor