Planerar du och din partner att gifta er? Grattis! Vill ni gifta er religiöst kontaktar ni det trossamfund ni tillhör. Om ni vill ha en ceremoni utan religiösa inslag kan ni välja att gifta er borgerligt. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid borgerlig vigsel i Västerås.
Om ni väljer att gifta er borgerligt utförs vigseln av stadens borgerliga vigselförrättare. Äktenskapet får samma rättsliga status som när ni gifter er religiöst. Ni kan välja att ha vigseln i Västerås stadshus eller på en annan plats som ni kommer överens om tillsammans med er vigselförrättare. Vigslar kan utföras både på vardagar och på helger. Vi har inga fasta tider för vigslar. Tiden bokas in efter önskemål och tillgänglighet.
En vigsel i stadshuset kostar ingenting. Om ni vill gifta er på en annan plats kan ni behöva betala för vigselförrättarens resekostnader. Om ni inte kommer till vigseln eller avbokar närmare än 7 dagar innan vigseln kostar det 400 kr.
Vill ni gifta er i stadshuset finns "Röda rummet" att låna för er ceremoni. Rummet är stort nog för ett sällskap på femtio personer, det kan vara bra att ringa Kontaktcenter och diskutera bokningen om ni är ett större sällskap eftersom det står möbler i rummet som kan behöva flyttas. Är ni tjugo personer eller mindre behöver ni inte förvarna Kontaktcenter.
Om du vill veta mer om själva stadshuset kan du läsa broschyren Västerås stadshus – i samklang med tiden.
Alla kan gifta sig borgerligt i Sverige, även utländska medborgare. Det enda som krävs är att ni har klarat en så kallad hindersprövning. Den ansöker ni om hos Skatteverket.
De tre hinder som finns mot att ingå äktenskap i Sverige är:
Ansök om hindersprövning hos Skatteverket. Detta gör ni gemensamt genom att fylla i en särskild blankett som ni kan hämta på Skatteverkets webbplats eller på något av Skatteverkets lokala kontor. Ni kan också beställa den per telefon: 0771-567 567.
Ansök om hindersprövning, Skatteverket Länk till annan webbplats.
Välj ut två bröllopsvittnen. För att vigseln ska vara giltig måste två personer till vara med vid ceremonin för att intyga att ni har gift er. Vittnena måste vara myndiga.
Boka en tid för vigsel i vår e-tjänst (obs, just nu ligger bokningen nere på grund av tekniska problem, läs mer nedan). Gör detta minst 2 veckor före önskat datum.
Både ni som ska vigas och de två som är era vittnen visar upp giltig legitimation för vigselförrättaren.
Vigseln förrättas sedan enligt ett särskilt formulär och kan ske på svenska eller engelska. Det går att välja mellan en kort version som tar någon minut, och en lite längre version där vigselförrättaren också läser en dikt som ni har valt ut. Ni väljer själva om ni vill växla ringar under ceremonin.
Glöm inte att ta med er hindersprövning och vigselintyg till vigseln, annars kan vigseln inte utföras.
När ni har sagt ja till varandra får ni ett vigselbevis av vigselförrättaren som minne av ceremonin. Vittnena undertecknar protokollet. Se till att alla kan legitimera sig.
Vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln – sedan är det klart!
Önskar du boka tid för vigsel ber vi dig att maila oss på vigsel@vasteras.se.
I epostmeddelandet skriver du:
Vi återkommer med bokningsbekräftelse och mer information.
Ring till 021-39 00 00 (välj knappval 3) eller skicka ett meddelande till vigsel@vasteras.se om du har några frågor om hur det går till när man gifter sig.
Du kan avboka din vigsel både genom att skicka ett meddelande till vigsel@vasteras.se eller ringa till 021-39 00 00 (välj knappval 3).
I Västerås stad finns ett tjugotal borgerliga vigselförrättare. De utses av länsstyrelsen och är oftast kommunpolitiker som även har andra uppdrag. När ni kontaktar staden för att boka vigsel kan ni själva välja vilken vigselförrättare ni vill ha. Förkortningen inom parentes anger vigselförrättarens partitillhörighet, för dem som är aktiva politiker. Står det ingen förkortning är vigselförrättaren opolitiskt bunden.