Föräldrautbildning

Känner du att du behöver hjälp med att hitta rätt i din föräldraroll kan du gå en föräldrautbildning. På föräldrautbildningen kan du som förälder byta kunskaper och erfarenheter med andra föräldrar med stöd av föräldrautbildningens material och teman.

Kurser i Västerås

Västerås stad erbjuder flera olika program som kan stötta dig i ditt föräldraskap, med fokus på olika delar av föräldrarollen. Kurserna är anpassade utefter åldern på ditt barn och vilka utmaningar du ställs inför i den delen av barnets utveckling.

För att få information om kursstarter och kontaktuppgifter – läs mer under varje program. Alla kurser är gratis att delta i.

Det finns kurser för dig som har barn som är från 0 år ända upp till 18 år.

Kurserna har en eller flera kursstarter per termin. Vill du gå en kurs eller har frågor – kontakta kursansvariga. Kontaktuppgifter och aktuella kursstarter hittar du på kursens informationssida. 

Komet programmet finns i två olika alternativ. För föräldrar som har barn i åldrarna 3-11 år. Kursen består av 12 träffar. För föräldrar till ungdomar 12-18 år. Kursen består av 9 träffar. Målet är att utveckla strategier för att förbättra relationen till sitt barn/ungdom. Bland annat tränar vi på att hantera bråk och konflikter mer framgångsrikt.

Information om Komet föräldraträffar

Lögarängsbadets stora bassäng med utsikt mot mälaren

iKomet är en internetbaserad version av grupputbildningen Komet 3–11 år, där föräldrar går igenom sju avsnitt under tio veckor. Utbildningen är digital och görs hemma individuellt, med stöd av en handledare från Familjecentrum. Kursen innehåller information i form av text, filmer, frågor, övningar och planering för att hjälpa föräldrar i vardagen. Kursen innehåller även ca 3–4 träffar med handledaren.

Syftet med kursen är att stärka relationen mellan förälder och barn, att föräldern får ytterligare strategier för att hantera konflikter i familjen.

Information om iKomet

Lögarängsbadets stora bassäng med utsikt mot mälaren

Alla barn i centrum är en kurs som består av fyra träffar i grupp. Kursen är öppen för dig med barn i åldern 0–2 år.

Information om ABC 0–2 år

Alla barn i centrum är en kurs som består av fem gruppträffar kring varsitt tema. Kursen är öppen för dig med barn i åldern 3–12 år. Kursen erbjuds även på arabiska och somaliska.

Information om ABC

Utbildningen vänder sig till dig som har barn i åldern 12-17 år. Kursen består av fyra träffar. Fokus är vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar känner igen.

Information om Älskade förbannade tonåring

Hur du som förälder kan hjälpa ditt barn efter separation.

BIFF är en utbildning till föräldrar med fokus på hur barn påverkas efter föräldrars separation och hur man som förälder kan stötta sitt barn. Du får tillsammans med föräldrar i liknande situation ta del av kunskap om barns behov vid föräldrars separation och få möjlighet till diskussion. Kursen består av tre träffar.

Information om BiFF

Föräldraskap i Sverige är ett samhällsorienterande grupprogram som består av fem gruppträffar, à 2,5 h, för utrikesfödda föräldrar med barn 0–18 år.

Information om Föräldraskap i Sverige

En kurs för dig med utländsk bakgrund med barn i åldrarna 12–18 år. När du känner oro och håller på att förlora kommunikationen med ditt barn, då är Trygga föräldrar en kurs för dig.

Information om Trygga föräldrar

Känns det ibland som att du har tappat greppet om din tonåring, som att ni har hamnat i en ond spiral av konflikter och kritik som är svår att vända? Då kan den här kursen vara något för dig. Den vänder sig till dig som upplever svårigheter i ditt föräldraskap och har en ungdom i åldern 13–18 år. Det finns redskap och verktyg för att förbättra er situation.

Vi har för tillfället inga kurser i ledarskapsträning för tonårsföräldrar. När vi startar nya kurser informerar vi om det här.

Lögarängsbadets stora bassäng med utsikt mot mälaren

Om utbildarna

Familjecentrum finns på flera platser i Västerås och arrangerar kurser enligt olika föräldraskapsstödsprogram. Några exempel är Komet, ABC med flera. Du går i en grupp med andra föräldrar och ni leds av en kursledare.

De otroliga åren hålls av Närverkskompaniet. Utbildningen bygger på social inlärningsteori och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Familjebehandlarna coachar och ger individuellt stöd. Familjebehandlarna håller i Ledarskapsträning för tonårsföräldrar och är ett individuellt stöd för dig som behöver någon att prata med om din roll som förälder och din relation till ditt barn. Målsättningen med arbetet är att du ska hitta dina egna resurser som förälder. Behandlingen sker antingen i våra lokaler eller hemma hos er.

Familjecentrum

Kontakta oss

Socialkontor barn och ungdom, mottagning

Besöksadress: Sigurdsgatan 21 E
Postadress: Västerås stad, Mottagning barn och ungdom, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 00 00 Vardagar mellan klockan 8.30-12.00 och 13.00-16.00 Fax: 010-1509821

mottagning.bou@vasteras.se