Receptfria läkemedel

Sedan 2009 är det tillåtet att sälja vissa receptfria läkemedel i butiker som inte är apotek, till exempel i matbutiker. Men för att få sälja receptfria läkemedel måste du följa vissa regler.

Anmälan och kontroll

Innan du börjar sälja läkemedel måste du göra en anmälan till Läkemedelsverket. Om du gör några viktiga förändringar av försäljningen måste du också anmäla det till Läkemedelsverket. Myndigheten kan förbjuda försäljning som inte följer gällande lagar och regler.

Du måste också ha ett program för egenkontroll som beskriver hur du och din personal ska arbeta för att följa de regler som gäller. I egenkontrollprogrammet måste det finnas skriftliga instruktioner till de som ska arbeta med försäljningen.

Egenkontrollprogram för försäljning av receptfria läkemedel

En annan viktig sak är att du måste kunna berätta för dem som vill köpa receptfria läkemedel var de kan få farmaceutisk rådgivning om läkemedlen. Farmaceutisk rådgivning betyder ungefär sådan rådgivning och kunskap som går att få av särskilt utbildad personal på apotek.

Du får bara sälja receptfria läkemedel till personer som är 18 år eller äldre. Och du måste ha en dekal som talar om att det är 18-årsgräns.

Nikotinläkemedel, som många använder för att sluta röka, har ett särskilt förbud mot langning till den som är under 18 år. Ska du sälja sådana läkemedel måste du också ha en skylt som talar om att det är förbjudet att langa.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad har hand om kontrollen lokalt av de som säljer receptfria läkemedel i Västerås. Du får betala en årlig avgift för kontrollen. Från och med år 2024 är avgiften 3 900 kronor.

Mer information om att sälja receptfria läkemedel finns hos läkemedelsverket.

Att sälja receptfria läkemedel, Läkemedelsverket

 

Vattenglas och tablettkarta. 

Kontakta oss

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

Öppettider: Måndag - Fredag 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-13.00

Port-Anders gata 3, ingång T3

Nå Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00

mhf@vasteras.se