Sommarplatser i city

Välkommen till city för att uppleva alla mötesplatser som vi satsat lite extra på, nämligen Torggatan, Hantverkargatan och Sturegatan, Vasaparken, Stora Torget och en delsträcka av Vasagatan som blir en sommargågata.

Här finns något för alla åldrar!

Här hittar du bland annat spännande aktivitetsytor för rörelse, lek och bus. Men också andra upplevelser och utställningar som du inte vill missa!

I kalendern längst ner på sidan hittar du alla tider för invigningar och hur länge platserna är igång.

Ett bildmontage av en orange apelsinklyfta, en badboll, solglasögon, vattenmelonskivor, en sjöstjärna, ett parasoll i rött och vitt och ett vykort.

Resultatet av invånardialoger och analyser

Gemensamt för alla platserna är att de bjuder på blomsterprakt, färggranna inslag och många mysiga sittplatser där du kan umgås med nära och kära. Vi är många som samverkar för att skapa trivsamma utemiljöer och ett mer grönare, levande city och det här är ett viktigt steg för att uppnå den målbild som finns för Västerås innerstad. Satsningen bygger också på det utvecklingsförslag som Ungdomsdialog tagit fram.

Projekten ingår i Kraftsamling

Kraftsamling är ett samverkansarbete mellan Västerås Citysamverkan, fastighetsägare, företag, organisationer och Västerås stad för att tillsammans utveckla Västerås city.

Västerås stad jobbar just nu även med att ta fram en ny innerstadsstrategi, som blir en del av Västerås nya översiktsplan. Här tar vi tillsammans fram strategier för att utveckla innerstaden mot vår målbild.

Kraftsamling på Västerås citysamverkans webb

fyra droppskyltar för varje plats. De visar projektnumren 115, 116, 124 och 125.

City Sommartorg

Från mitten av maj till slutet på september kan du njuta av sommaren på City Sommartorg. Här kan du umgås, sola, spana på folk eller låt kreativiteten flöda. Vi tar åter fram det rosa taket, solstolarna, sittytorna, gräsmattorna, trädgårdsgungan, växthuset, sandlådor och lekstugan. Dröm er bort till het asfalt, svalkande vindar, liv och rörelse och en hel massa leenden. Det finns mycket att längta till!

Under hela sommaren sker olika evenemang

Håll utkik i Västerås Citysamverkans kanaler. Först ut är invigningen den 17 maj klockan 12.00 på Torggatan. Vi bjuder på glass, Leklust finns på plats med aktiviteter. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson invigningstalar. Varmt välkommen!

Västerås Citysamverkans webbsida

Sommar i Vasaparken

Från mitten av juni till mitten av augusti kan du delta i kostnadsfria aktiviteter i Vasaparken. Det är tredje året som vi i Tryggare City jobbar tillsammans för att lyfta Vasaparken under sommartid. Vi har under åren arbetat med att göra parken mer tillgänglig för Västeråsarna. Vi har gjort flera siktröjningar, renoverat bänkar och boulebanor. Under vintern har vi förbättrat belysning och färdigställt en ny aktivitetsyta bakom konstverket ”Musikanterna”. Under våren och hösten bjuds det på lördagsaktivitet i parken.

Öppettider

Parken är öppen dygnet runt. I sommar blir det dagliga barnaktiviteter och vi finns på plats måndag till fredag klockan 10-17 och lördag klockan 11-16. På söndagar och helgdagar håller vi stängt.

Detta år leds aktiviteterna av Fritidsgården Centralens personal tillsammans med feriearbetande ungdomar. Det kommer att finnas spel för alla åldrar, till exempel kubb, schack och backgammon för utlåning.

Barnaktiviteter i parken

Vardagar klockan 11.00 och 16.00, lördagar klockan 14.00.

 • Måndagar: Käpphästsafari
 • Tisdagar: Ansiktsmålning
 • Onsdagar: Jättefotboll
 • Torsdagar: Fiskdamm
 • Fredagar: Trolleri & schack
 • Lördagar: Bingo & gatumusiker

Öppet oavsett väder

Nytt för i år är också att vi har tillgång till före detta VL-lokalen i hörnet på Punkt vid sämre väder från och med 3 juli.

Karta

Karta över city.

Vid fint väder ses vi vid aktivitetsytan i Vasaparken. Vid sämre väder hittar du oss i VL:s före detta lokal som finns vid korsningen Munkgatan och Vasagatan.

Sommargågata och sommartorg

Sommargågatan på Vasagatan och sommartorget på Stora Torget utgår ifrån en modig och färgstark gestaltning. Platserna erbjuder kostnadsfria aktiviteter och mötesplatser med mycket grönska. Här finns nu flera sittplatser, möjlighet till att träna på utegym och besöka en utomhusutställning. Det finns mera växtlighet och i trädgårdsdelen på Vasagatan kan du ladda batterierna. Läs mer om alla datum i kalendern nedan.

Det här gäller vid en gågata

En gågata är i första hand till för fotgängare. Kort sagt är gatan till för sneakers och sandaler.

Begränsade möjligheter till trafik

Motordrivna fordon får endast åka på gågator om de behövs för följande:

 • Varuleveranser till eller från en verksamhet vid gågatan
 • Transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,
 • Transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan,
 • Transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Tänk på att du måste köra i gångfart och att du har väjningsplikt mot gående. Du får inte parkera fordonet på gågatan. Parkeringsplatserna för rörelsehindrade kommer att hållas öppna på Vasagatan även under perioden med sommargågata.

Varuleveranser får endast åka vissa tider

Fordon som utför varuleveranser får endast föras på gågatan på Vasagatan mellan klockan 06.00 och 11.00. Detta gäller alla dagar i veckan.

Så påverkas busstrafiken

Gågatan påverkar linjerna 2, 5, 6 och 21. Linjerna kör runt Cityringen under sommaren och kommer att stanna vid hållplatser längs Cityringen. Övriga busslinjer kör som vanligt.

Även resor med flextrafik, färdtjänst och sjukresor påverkas av gågatan. Flexhållplats 1505 Dressmann, Vasagatan 17 kommer inte att kunna användas. Du hittar mer information om hur busstrafiken påverkas på vl.se

Sommargagata påverkar busstrafiken i centrala Västeras (vl.se)

Svara gärna på VL:s enkät: Vad tycker du om sommargågatan på Vasagatan i Västerås?

Tvåårig provperiod

Under hösten 2023 beslutade kommunfullmäktige om en årsplan för 2024-2027. I samband med detta fick tekniska nämnden i uppdrag att genomföra en tvåårig provperiod med gågata på Vasagatan. Gågatan ska finnas på plats under grundskolans sommarlov 2024 och 2025. Det beslutades även att avsätta medel för att göra ett sommartorg på Stora torget. Hur väl sommarplatserna fungerat kommer att utvärderas.

Kalender

 • 17 maj klockan 12.00: Invigning av Västerås Citys sommartorg på Torggatan.
 • 17 maj - 30 september: Löpande evenemang vid Västerås Citys sommartorg.
 • 13 juni klockan 12.00: Invigning av Sommartorget på Stora Torget.
 • 13 juni - 30 september: Löpande evenemang på Sommartorget vid Stora torget.
 • 19 juni klockan 12.00: Invigning av Sommar i Vasaparken.
 • 19 juni - 9 augusti: Upplev Sommar i Vasaparken.
 • 17 juni: Busstrafiken på Vasagatan leds om då vi börjar förbereda sommargågatan.
 • 4 juli klockan 12.00: Invigning av sommargågatan på Vasagatan.
 • 4 juli klockan 13.00: Invigning av utegymmet på Stora torget
 • 17 juni - 18 augusti: Upplev Sommargågatan på Vasagatan
 • 19 augusti: Busstrafiken går som vanligt igen.