Engsö slott

Ett 30-tal öar i Mälaren bildar Engsö Skärgård. På huvudön Engsö finns vacker natur och ett rikt djurliv. Engsö Slott, med anor från 1100-talet, ligger centralt på ön. Tillsammans med medeltida Engsö Kyrka, bjuder slottet på många historiska och kulturella upplevelser.

Hitta hit

Hitta hit

Om Engsö slott

Typ: Slott

Slottets nuvarande utseende och inredning kom till på 1740-talet då arkitekten Carl Hårleman skapade en ståndsmässig bostad åt greve Carl Fredrik Piper. Den fjärde våningen, liksom flyglar och ekonomihus, byggdes till och parken anlades.

I det nuvarande slottet finns delar av en medeltida borg från 1400-talets slut kvar. Slottet beboddes av familjen Piper fram till 1959. För att slottet inte skulle stå och förfalla valde Erik och Hedvig Piper att med hjälp av Riksantikvarieämbetet restaurera och öppna slottet för visningar. Tapeter och väggmålningar togs fram, och med hjälp av gamla bouppteckningar möblerades slottet ungefär som det kan ha sett ut.

På Engsö finns ett barnrum där de små besökarna ska kunna leka och pyssla. De kulturella traditionerna lever vidare med guidade visningar, konserter, utställningar och berättarkvällar med mera. Slottet öppnar för säsongen i maj och stänger i slutet på september. Övrig tid på året är skolklasser, företag och grupper välkomna att förboka visningar, konferenser, bröllop, middagar, kandelaberpromenader och andra events.

Kontakta oss

Engsö slott

Besöksadress: Engsö Slott, Ängsö  

Postadress: Engsö Slott, Ängsö  725 98 Västerås

Telefonnummer: 0171- 44 40 20

slottet@engso.se