Planteringar

Inför varje säsong görs ett blomsterprogram för planteringarna i stadens centrala parker och gaturum. Blomsterprogrammet har nytt tema varje år.

Sommarbild med blommor, toppen av stadhustornet syns i bakgrunden. 
Lila sommarblommor.
Ljung i olika lila nyanser. 


Årstider i blommor

Varje år smyckar vi parker och gator med blommor i läckra färger och former.

De allra första som kommer är vårblommorna. Vi planterar exempelvis penséer och andra vårblommor i urnor runt om i staden. I rabatterna börjar även vårlökarna komma upp. Till exempel tulpaner, kejsarkrona och hyacinter lyser upp och välkomnar våren.

I juni, när vårblommorna blommat ut, planterar vi sommarblommor. Här finns en enorm rikedom av växter i alla möjliga färger och nyanser att välja bland.

Till hösten sätter vi höstväxter som exempelvis ljung som följer oss på vår färd mot vinter. När dessa blommat ut stoppar vi ner vårlökarna som vaknar till våren.

Två parkarbetare planterar blommor i en stor urna.
Blommor i rött, gult och vitt.
Sommarblommor i gult och vitt. 
Ljung i olika nyanser.

Blomstertemat 2023

Årets blomsterprogram ”Änglamarken” är inspirerat av elementet jord, dess varma färger och jorden som förutsättning för liv. Grundfärgerna är orange, rosa och gul med inslag av vitt, blått och brunt.

Här är några av de blommor du kommer att kunna se i våra rabatter under säsongen:
Chokladskära, Prynadshirs, Lejongap, Harsvans, Klätterkrasse, Sammetstagetes, Lejongap, Penningblad, Rosenskära, Annemondahlia och Sommarljus.

Det här är fjärde året vårt blomstertema är inriktat på de fyra elementen och turen har alltså kommit till jord. Vid valen av växterna har vi lagt vikt vid sorter som uppskattas av insekter och även fåglar. Som exempel kan nämnas Prydnadshirsens frön som är populära bland våra småfåglar. Får gräset stå kvar blir det en matkälla även vintertid.

Gula blommor med stadshuset i bakgrunden.
Blommor i orange färg med stadshustornet i bakgrunden. 
Blommor i gult och orange med stadshuset i bakgrunden. 

Tema blomsterprogrammet tidigare år

2022

Tema Friska vindar. 2022 års tema var det tredje av de fyra elementen, temat var inspirerat av luft. Grundfärgerna i planteringarna var blått, vitt och gult.

2021

Tema Lägereld. Under pandemin har många västeråsare återupptäckt lokala naturområden. 2021 års blomsterprogram var inspirerat av varma barndomsminnen vid lägerelden. Grundfärgerna var röd och orange med inslag av vit, blå och svart. Detta var andra året som vi hade ett tema utifrån de fyra elementen. 

2020

Tema Nyanser från Mälaren. 2020 år blomstertema var inspirerat av faunapassagen, Mälaren och floran längs strandpromenaden vid Lögarängen. I planteringarna fanns växter som gick i blått, lila, vitt, grönt eller lime. Detta var första året som vi hade ett tema utifrån de fyra elementen och elementet just detta år var alltså vatten.

2019

Tema Karneval. Färger i rött, gult, blått och lila förde tankarna till karnevalen i Rio de Janeiro.

2018

Tema Romantik. Härliga pasteller med färgerna rosa, ljusblå och vit fick pryda staden.

2017

Tema Kolonilott. Färgerna gick i gult, blått och limegrönt och del av växterna gick till och med att äta. Mycket inspiration hämtades från den egna trädgården.

Magnolia med stadshuset i bakgrunden. 
Lila blommor. 
Vy över Svartån med blomlåda i förgrunden. 

Felanmälan

Gör felanmälan

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

kontaktcenter@vasteras.se