Bad, badhus och simning

Svalkande sommarbad eller motionssim och actionbad. I Västerås finns det vattenaktiviteter och badplatser för alla åldrar och smaker.

Utebad och stränder

Med ett läge precis intill Mälaren erbjuder Västerås stad flera stadsnära badmöjligheter och under sommarhalvåret fylls stränderna snabbt av besökare som njuter av sol och bad.

Eftersom stränderna snabbt kan bli fulla är det viktigt för din och andras säkerhet att alla visar hänsyn och tar det lugnt vid badplatserna. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att dyka från bryggorna vid stadens badplatser. Vill du dyka så finns det hopptorn vid Lögastrand och Östra holmen.

Under rubriken Västerås stads olika badplatser kan du läsa mer om de olika baden och vilka aktiviteter som de erbjuder.

Vill du felanmäla något på en badplats kan du använda vårt felanmälningsformulär. Gäller det ett badhus hör du av dig direkt till badhuset med din felanmälan.

Felanmäl utebad eller strand

Vattenkvalitet

Badsäsongen pågår från mitten av juni till slutet av augusti. På flera badplatser runt om i kommunen tas det vattenprover ungefär varannan vecka för att övervaka vattenkvalitén. Skulle provsvaren visa att det är olämpligt att bada på grund av höga bakteriehalter avråds det från badande. Den informationen skyltas vid berörd badplats och finns också på Havs- och vattenmyndighetens hemsida för badvatten, du behöver klicka dig fram till Västerås. Där går det även att följa vattenkvalitén för säsongen och hitta information om hur provtagningen fungerar, vad det är för bakterier som analyseras och när det bör avrådas från bad.

Information om vattenkvalitet och algblomning på Västerås badplatser, Havs- och vattenmyndigheten

Det finns många ställen i Västerås där du kan ta ett dopp. Nedan hittar du de badplatser som sköts av Västerås stad. Där tas det under badsäsongen vattenprover och städas. Via länkarna hittar mer information om de enskilda baden.

För dig som har rörelsenedsättning finns det badrullstol att använda vid friluftsbadet vid Björnöhalsen. Rullstolen finns att låna vid kiosken. Det är kostnadsfritt men du måste visa upp giltig legitimationshandling för att få låna badrullstolen. Du får ha badrullstolen två timmar per lånetillfälle.

Vid Lögastrands badplats finns en ramp för att ta sig ner i vattnet.

Vid badplatser som sköts av Västerås stad får du endast grilla på de fasta grillplatser som staden har ordnat med. Det är alltså inte tillåtet att göra upp eld eller tända engångsgrillar på andra platser vid baden. Tänk på att det alltid är du som har ansvar för att elda säkert och ta reda på om det råder eldningsförbud innan du tänder grillen.

Information om eld och eldningsförbud

Det är förbjudet att bada vid småbåtshamnarna vid Lögarängen, Lövudden, Kraftverkshamnen, Mälarparken, Tegeludden, Gäddeholm och Frösåker.

Det är även förbjudet att bada och dyka från Lillåuddens bro. Där går en farled och bron öppnas när fartyg ska in. Det är heller inte tillåtet att köra in med motorbåt eller vattenskoter eftersom det finns risk för allvarliga olyckor. Det finns skyltar uppsatta vid båda ingångarna till bron.

I Västerås finns fyra hundbad där kopplade hundar är välkomna att bada. Det ena ligger vid Framnäsbadet. Det andra ligger på södra Björnön och det tredje ligger söder om Björnöbadet (Björnöhalsen), vid stranden bortom badbryggan. Det fjärde hundbadet ligger i Gäddeholm väster om fritidbåtshamnen. Platserna är uppmärkta med skyltar. På övriga offentliga badplatser är det hundförbud.

Karta som visar hundbadplatser i Västerås Pdf, 232.3 kB.

Fredriksbergsbadet är ett sommaröppet utomhusbad på Råby, som ägs av Västerås stad och drivs av Västerås Simsällskap.

På det familjevänliga badområdet finns pooler och en kiosk. Badet har en inträdesavgift.

Adress: Tornsvalegatan 61, 724 72 Västerås

Öppettider: Vardagar 11.00-17.30, helger/röda dagar 10-17. Öppet 9 juni till 13 augusti 2023 samt helgerna 19-20 och 26–27 augusti, om vädret tillåter.

Kontakt: vc.fredriksberg@vasterassim.nu.

Fredriksbergsbadet hette tidigare Råbybadet. Anläggningen förstördes i en brand 2017 men återuppbyggdes och invigdes 2022.

Västerås Simsällskaps sida om Fredriksbergsbadet

Ett barn med simglasögon som simmar under vattnet i en swimmingpool.

Medley, som driver Lögarängsbadet, ansvarar också för utebadet.

Lögarängsbadets utebad

Splashytan på utebadet vid Lögarängsbadet. Foto: Stefan Tielinen

Skultunabadet är ett sommaröppet utomhusbad i Skultuna, som ägs och drivs av Västerås stad via Skultuna kommundelsförvaltning.

På det familjevänliga badområdet finns förutom pooler en ny tillgänglighetsanpassad lekpark med sandlåda, gungställning och karusell. Badet har en inträdesavgift.

Adress: Vallonvägen 10, telefon 021-480 14 51

Information om Skultunabadet, öppettider och priser

Flera barn hoppar i skultunabadet.

Badhus och simning

Actionfyllda vattenrutschbanor, motionssim med utsikt över Mälaren eller hopptorn och simskola. I Västerås finns det sim- och badanläggningar för alla smaker och åldrar.

Redan innan du kliver in genom entrén på Kokpunkten actionbad står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. I den stora byggnaden, som en gång i tiden var ett ångkraftverk, ryms hela 1 200 besökare fördelade på åtta våningar fulla med aktiviteter och vattenrutschbanor för alla åldrar, utomhuspool med utsikt över Mälaren och relaxavdelning. Kokpunkten rymmer även tre serveringar med både varm mat och fika på menyn.

Adress: Kraftverksgatan 11, telefon 021-448 55 00

Kokpunktens öppettider och priser

Person åker vattenrutschkana på Kokpunkten. 

Lögarängsbadet i Västerås är en toppmodern anläggning med en 50-metersbassäng som har utsikt mot Mälaren, hoppbassäng, barnbad, varmpool, restaurang och ett fullt utrustat gym med aktivitetssal för olika typer av gruppträning. För att få komma själv och bada ska du vara fyllda 12 år och simkunnig. Badet drivs av Medley.

Vissa tider är mer välbesökta, med förenings- och kursverksamhet. På Medleys webbplats kan du se hur det ser ut den tid du vill besöka simhallen.

Adress: Sjöhagsvägen 1, telefon 010-410 72 55

Lögarängsbadets öppettider och priser

Lögarängsbadets stora bassäng med utsikt mot Mälaren.

Kristiansborgsbadet riktar sig till vuxna motionärer över 18 år – ett beslut som är taget av kommunfullmäktige. Det grundar sig i att det idag finns två badhus för barn och ungdomar, medan det inte finns något som riktar sig till vuxna. Kristiansborgsbadet är en plats för träningssimning och för motionärer som gärna simmar i en lite lugnare miljö. Badet drivs av företaget Actic.

Adress: Vallgatan 8, telefon 021-480 14 51

Kristiansborgsbadets öppettider och priser

Bassäng i Kristiansborgsbadet.

Fredriksbergsbadet är ett sommaröppet utomhusbad på Råby, som ägs av Västerås stad och drivs av Västerås Simsällskap. Se ovan.

Västerås Simsällskaps sida om Fredriksbergsbadet

Skultunabadet är ett sommaröppet utomhusbad i Skultuna, som ägs och drivs av Västerås stad via Skultuna kommundelsförvaltning. Se ovan.

Tillbergabadet är ett familjebad med 32 grader varmt vatten. Badet består av en 16 meters bassäng. Det erbjuds simskola och vattengymnastik och finns bastu och café.

Adress: Klintvägen 11, telefon 021-81 65 70

Tillbergabadets öppettider och priser

Bassänger i Tillbergabadet.

Kontakta de enskilda bad- och simanläggningarna för information om simskola. Du som redan kan simma men vill simträna i grupp och lära dig alla fyra simsätt, och kanske även tävla, kontaktar någon av Västerås simklubbar. De finns i föreningsregistret.

Föreningsregistret

Två glada barn badar i simhall.

Många av bad- och simanläggningarna i Västerås drivs på entreprenad. Det innebär att kommunen inte själv har personal på plats utan att andra organisationer och företag ansvarar för verksamheten. Västerås kommun beslutar dock om bland annat entrépriser för flera av baden. Om du har synpunkter på något bad kontaktar du i första hand anläggningens platschef. Om din fråga eller synpunkt rör politiska beslut kontaktar du nämnden för idrott och friluftsliv.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4

kontaktcenter@vasteras.se