Fotbollsplaner

Västerås stad ansvarar för skötsel och drift av 52 stycken elvamannaplaner. Vi sköter även 36 sjumannaplaner och 15 femmannaplaner.

Om verksamheten

Därutöver finns det också fotbollsplaner som ägs och sköts av olika föreningar. De flesta fotbollsplanerna har naturgräs eller konstgräs. I Interbook hittar du samtliga kommunala planer som är bokningsbara. Interbook når du via länken längre ned på sidan.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen ansvarar för uthyrning av stadens fotbollsplaner. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss, kontaktuppgifter hittar du nedan.

Inledning: Anläggare och förvaltare av konstgräsplaner har en plikt att minimera miljöpåverkan, enligt Naturvårdsverket. Trots att fotboll och andra idrotter främjar social hållbarhet, står konstgräs inför kritik på grund av mikroplaster och plasttillverkning. Västerås Stad har utrett och anlagt konstgräsplaner för att möta ökad efterfrågan och främja idrotten.

Bakgrund: Fotboll är en väsentlig del av samhället och konstgräs möjliggör året-runt-spel. Stadens tillväxt och krav från fotbollsförbundet motiverar anläggning av fler konstgräsplaner. Konstgräs ger också längre speltider jämfört med naturgräs. Däremot ställer konstgräsplaner krav på miljöhänsyn och kvalitet, vilket denna reviderade handlingsplan tydliggör.

Definierade områden: Handlingsplanen gäller inte bara fotbollsplaner utan även andra konstgräsytor för spontanidrott i Västerås. Det inkluderar elit-, bredd- och aktivitetsplaner, där varje typ har specifika användningsområden.

Avgränsningar: Ursprungligen fokuserade handlingsplanen enbart på fotbollsplaner men från och med 2023 omfattar den även andra aktivitetsytor med konstgräs. Det innebär att skolidrottsplaner och andra spontanidrottsytor inkluderas för att minimera mikroplast och kemikalier.

Beslut och Tidplan: Kommunfullmäktige i Västerås har undantagit hanteringen av konstgräs för elitfotboll från handlingsplanen för hållbar plastanvändning. Beslut om handlingsplanen för konstgräs 2023–2026 togs i november 2023. Tidplanen inkluderar även en årlig uppföljning och utvärdering fram till 2026 för att anpassa handlingsplanen efter behov.

Sammanfattning: Västerås stad strävar efter en balans mellan idrottens behov och miljöhänsyn. Handlingsplanen syftar till att minimera mikroplaster och kemikalier från konstgräsplaner, samtidigt som den främjar hållbarhet och tillgänglighet för alla invånare. Årliga uppföljningar och justeringar kommer att göras för att säkerställa långsiktigt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Kontakta oss

Jimmy Vesterinen

Idrottskonsulent. Kontakta mig om du vill hyra idrottsanläggningar för fotboll, bandy och ishockey.

Telefon: 021-39 12 43

jimmy.hedin.vesterinen@vasteras.se
Bra länkar

Fotbollsplaner

Sök bland alla fotbollsplaner i Västerås

Fotbollsplanerna i bokstavsordning

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Nytt i Västerås

 • 19 juni 2024

  SM-veckan invigs onsdag 26/6

  Sommarens stora idrottsevenemang äger rum mitt i Västerås. 28 olika idrotter gör upp om SM-titlarna den 26–30 juni. Onsdag 26 juni klockan 11.00 invigs SM-veckan i Västerås.

 • 13 juni 2024

  Bandyfinalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

  Nu står det klart att samarbetet mellan Svenska Bandyförbundet och Västerås stad fortsätter då parterna kommit överens om att Bandyfinalerna stannar i Västerås i ytterligare två år. 2025 och 2026 kommer återigen dam-, herr- och juniorfinalerna att avgöras i ABB Arena Syd – Sveriges största inomhusarena för bandy.

 • 30 maj 2024

  Väskförbud på Djäkneberget vid nationaldagsfirandet

  Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Det kommer i år att även gälla vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni, med totalt väskförbud på gräsytan framför scenen.

 • 23 maj 2024

  Fritidsbanken behöver sommarutrustning

  Fritidsbanken har det tufft inför sommaren. Efter branden sommaren 2023 är utbudet skralt. För att kunna fortsätta låna ut utrustning till den som behöver under sommaren, behöver de få in mer material.

Fler nyheter

Det här händer i Västerås