Nationaldagsfirande på Djäkneberget
Som en uppföljning på förra årets succé bjuder Västerås stad vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget på livemusik, allsång och härlig stämning. Vi kan med glädje presentera artisterna Timo Räisä...
Enligt lotterilagen kan ideella föreningar ansöka om tillstånd för att sälja lotter. För vissa typer av lotterier söker du tillstånd hos kommunen och för andra typer söker du tillstånd hos Spelinspektionen.
Om ett arrangemang avgörs av slumpen är det ett lotteri och då behöver du oftast ett tillstånd. Om ett arrangemang avgörs av ett prestationsmoment (till exempel att svara på kunskapsfrågor eller klara en hinderbana på tid) är det en tävling.
En ideell förening får ordna ett mindre lotteri utan tillstånd om det ordnas i samband med föreningsaktiviteter eller sammankomster. Detta kallas för ett tillståndsfritt lotteri (§19-lotteri).
Från och med 2019 får kommuner godkänna så kallade registreringslotterier. Spelinspektionen ansvarar för all annan licensgivning. Skillnaden mellan ett registreringslotteri och ett lotteri som kräver licens är främst storlek på vinst och omsättning.
I Västerås är det kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen som ansvarar för lotteritillstånd och lotteriregistreringar inom Västerås kommun. Ansökan görs via e-tjänsten nedan. Länsstyrelsen ger tillstånd för lotterier och spel där flera kommuner i länet ingår.
Tänk på att lotteriet inte får tillhandahållas online, eller via en fast försäljningsplats, som exempelvis lottkiosker på torg eller affärsgator, lottstånd och automater i varuhus och affärslokaler. Då behövs tillstånd från spelinspektionen.
Du kan ansöka om att arrangera flera lotterier av samma typ under en specifik period. Som exempel så kan en förening som vill sälja 50/50 lotter med vinstdragning varannan månad ansöka om att göra det i ett år istället för att skicka en separat ansökan varje gång. Ska du genomföra flera olika typer av lotterier så krävs dock en ansökan för varje lotterityp.
Den förening som ansöker om lotteritillstånd måste ha en utsedd lotteriföreståndare. Lotteriföreståndarens uppgift är att ansvara för föreningens lotterier och se till att dessa sköts på ett lämpligt sätt i enlighet med de föreskrifter, villkor och bestämmelser som finns. Det innebär bland annat att lotteriföreståndaren har en skyldighet att se till så alla personer som är inblandade i lotteriförsäljningen får information om vilka bestämmelser som gäller.
I och med att lotteriansökan godkänns så kommer föreningen att bli tilldelade en lotterikontrollant. Kontrollanten ska bli informerad om alla detaljer kring lotteriet. Tänk på att kontrollanten även kan användas som ett bollplank vid eventuell frågor.
Senaste två månader efter sista försäljningsdag så ska föreningens lotteriföreståndare skicka in en ekonomisk redovisning över lotteriverksamheten. Redovisningen skickas in digitalt via e-tjänsten nedan.
Din förening ska betala en summa på 300 kronor plus administrativ avgift för lotteritillståndet. Ni ska också betala ett arvode till kontrollanten för dens arbetsinsats. Arvodet är tre (3) procent av den planerade sammanlagda insatsen på det startade lotteriet.