SM-veckan invigs onsdag 26/6

Sommarens stora idrottsevenemang äger rum mitt i Västerås. 28 olika idrotter gör upp om SM-titlarna den 26–30 juni. Onsdag 26 juni klockan 11.00 invigs SM-veckan i Västerås.

Vy över Mälaren med loggan för SM-veckan Västerås 2024.

Invigningen sker vid Mötesplats SM-veckan, scenen vid Lögarängsområdet.

– Det är en fantastisk ära och glädje för idrottsstaden Västerås att få stå värd för SM-veckan och ta del av så många idrotter på nationell nivå. Det är en unik möjlighet att heja fram dessa stjärnor och uppleva deras framgångar på nära håll. SM-veckan sprider inte bara idrottsglädje och inspiration bland våra västeråsare, utan ger oss också chansen att visa upp vår underbara stad för alla besökare. Vi ser fram emot en vecka fylld av gemenskap, spänning och oförglömliga ögonblick, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Varmt välkomna till Västerås! Efter flera års planering har äntligen SM-veckan kommit till Västerås och vi ser verkligen fram emot en folkfest för alla åldrar för både aktiva, åskådare och föreningslivet. En vecka som också kombineras med ett stort prova på-område, föreläsningar och vår egen Cityfestival - idrott och kultur i en härlig kombination, säger Vicki Skure-Eriksson (C), kommunalråd och ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Staffan Jansson (S) ordförande kommunstyrelsen, Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande nämnden idrott, fritid och förebyggande och Maria Engelfeldt verksamhetschef idrott och friluftsliv Västerås stad inviger SM-veckan från scenen.

Se den spektakulära distansritten
Invigningen avslutas med att en av SM-veckans alla spektakulära idrotter, distansritten, startar. Distansrittens lag-SM rids över distansen 80 km. Varje lag består av 3-4 ekipage och den totala ridtiden för de tre främsta ekipagen i varje lag räknas samman till lagets slutresultat. Alla ekipage i klassen startar tillsammans, och rider bland annat genom centrala Västerås. Det här är en av alla idrotter under SM-veckan som vi kan utlova är riktigt spektakulära och sevärda.

– Vi är stolta över att välkomna till invigningen av SM-veckan här i Västerås. Upplev spänningen när de bästa atleterna i 28 olika idrotter gör upp om SM-titlarna den 26–30 juni. Sommarens stora idrottsevenemang äger rum mitt i Västerås och erbjuder något för alla. Under veckan kan du se tävlingar runt om i staden och vid Mälarens strand, upptäcka nya spännande idrotter och själv prova på roliga och inspirerande aktiviteter. Det mesta är gratis, lätt att ta sig till och alla är välkomna. Jag uppmanar också alla att besöka Mötesplats SM-veckan, och inte minst kolla på den imponerande distansritten. Kom och dela denna fantastiska upplevelse med oss, säger Alf Westerdahl, lokal projektledare SM-veckan Västerås.

Länk till den lokala webbsidan med information om trafiken under SM-veckan, var du kan parkera, kartor över tävlingsområdena och hur Västerås stad jobbar med evenemanget.

Länk till SM-veckans egen webb där du hittar hela programmet för SM-veckan i Västerås, kan lära dig mer om alla idrotterna och följa resultaten.

Länk till SVT:s nyhet om när de sänder vad från SM-veckan.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den