En sommar fylld av tidsresor på Anundshög och Vallby Friluftsmuseum

Anundshög och Vallby Friluftsmuseum bjuder återigen in besökarna att uppleva historien på ett interaktivt och lustfyllt sätt genom Järnåldersliv och Levande museum.

Järnåldersliv

På Anundshög öppnas portarna till Järnåldersliv, där besökare får chansen att fördjupa sig i forntiden. En grupp människor från järnåldern kommer att slå upp sitt läger på platsen, fyllt till brädden med olika forntida aktiviteter. Här kan man passa på att testa olika typer av hantverk, pyssel samt vikingatida lekar och spel – det blir en dag fylld av äventyr och lärande! Med kunniga värdar och guider vid sin sida kan besökarna uppleva sagostunder om forntida myter bland skeppssättningarnas magnifika stenar, eller testa sina färdigheter i vikingatida svärdskamp. Det anordnas också dagliga guidade turer runt området.

Anundshög är ett av Sveriges mest spektakulära fornlämningsområden. Genom Järnåldersliv erbjuds våra besökare en unik möjlighet att utforska platsen och historien med flera sinnen, säger Sara Wisén Saveca, programansvarig arkeolog.

Under sommaren lever Vallby Friluftsmuseum upp genom Levande museum, då hus och gårdar fylls med liv och rörelse. Herrskapet i bruksherrgården år 1830 kan berätta om de vackra panoramatapeterna eller hur lindarna i allén fick sin plats. Hör vad pigan kan berätta om livet på bondgården 1850. Upplev trångboddheten i arbetarbostaden år 1900 eller delta på en lektion i byskolan år 1910. I lanthandeln är det 1940-tal, med slagdängor på radion och karameller som inhandlas i strut. Ingen dag är den andra lik på museet under sommaren!

– Med Järnåldersliv och Levande museum vill vi på ett lättillgängligt och lustfyllt sätt levandegöra historien. Förhoppningen är att väcka nya insikter kring hur tillvaron kan ha sett ut förr, säger Elin Rynger, avdelningschef för Västerås museer.

Järnåldersliv och Levande museum pågår dagligen under vecka 25-32, med fri entré.
Öppettider:
Järnåldersliv klockan 10.00-16.00
Levande museum klockan 10.00-17.00

Järnåldersliv, Anundshögs webbplats

Levande museum, Vallby Friluftsmuseum webbplats

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den