Traditionen med sommarturné för äldre i Västerås fortsätter!

Sedan 2020 har alla äldreboenden och mötesplatser för äldre erbjudits underhållning under sommaren. Det blev genast en succé som Västerås stad har drivit vidare sedan dess. Årets sommarprogram startar den 10 juni.

Västerås stad har satsat ordentligt på kultur inom vården och sedan flera år tillbaka finns det kulturombud utsedda på varje boende och mötesplats för äldre. Det gör att organisationen är väl etablerad och arbetet med att arrangera kulturprogram går smidigt för personalen.

Genom samarbetet mellan kulturombuden på boendena och kultursamordnaren på Västerås stad kan även gruppen äldre invånare få tillgång till kultur året runt. Sommarsatsningen är dock lite extra efterlängtad!

– Så härligt att vi även i år kan erbjuda kultur på äldreboenden och mötesplatser. Kultur förgyller livet, i alla åldrar, säger Ann-Louise Molin Östling (S), kulturnämndens ordförande.

Årets kultursatsning innehåller 185 program på 38 olika platser – både privata och kommunala äldreboenden samt de fem öppna mötesplatserna för äldre på Bäckby, Malmaberg, Råby, Rönnby och Hjärtpunkt Skiljebo. Alla kulturprogram kan genomföras på uteplatser och i trädgårdar, men boendena får själva välja plats utifrån sina förutsättningar.

Årets utbud
Det blir en kavalkad av olika typer av musik, men också cirkus och artisterna kommer från Östersund i norr till Valdemarsvik i söder. Alla program genomförs av professionella musiker och artister och inslagen brukar alltid vara väldigt uppskattade bland besökarna och de boende.

Medverkar gör även Västmanlandsmusikens Sommarmusik i vården som ger totalt 66 konserter i Västerås med tre olika grupper av artister.

Gatuartisterna, de feriearbetande ungdomarna i Västerås stad som sommarjobbar som artister, besöker våra servicehus. Även dessa program har erbjudits under flera år och är mycket efterlängtade av både de boende, besökarna på mötesplatserna och personalen.

Programmet presenteras på respektive servicehus, äldreboende och mötesplats.

Länk till programmet på mötesplatserna.

Artisterna som medverkar på sommarturnén

 • Gycklargruppen TRIX Cirkus till kaffet
 • Lars Hedberg och Gunnar Paulson Mix sommar
 • Maria och Stefan Rolf från dansbandet Titanix
 • Anders Stark och Lenne Lehtonen Tre schlagerkungar i ett
 • Kent Wennman, Stefan Persson och Ulf Holmberg Svenska rocklegender
 • Freddy Amigo Följ med på en musikalisk resa över hela världen!
 • Frida Andersson, som också sjunger på finska, Fridas visor
 • Torbjörn Grass och Stefan Isaksson Vackra melodier från förr till nu – ett jazzigt och medryckande program
 • Liz Hurricane och Ken East Kom till Folkets park!
 • Peter Danielsson alias John Edwin Hillbilly från Målilla
 • Mikael Edfelt sjunger visor
 • Johan Ståhl och Mattias Karlsson Fartfylld allsång med Allsångsproffsen
 • Lisa Bengter Lisas 60-talscafé

Förutom ovanstående kommer också Västerås stads Gatuartister – feriepraktiserande ungdomar, Västmanlandsmusikens Sommarmusik i vården med tre ensembler:

 • Galanda, bestående av Amanda Gran, Albin Lardén och Assem Aldarawche
 • Fridens strängar med Gustaf Mannberg och Petter Delenius och Simon samt
 • Nissfolk med Moa Bågesund Nissfolk och Linnea Simon.

Kulturens betydelse för hälsan
Enligt en rapport från World Health Organization (WHO) finns många bevis för kulturens roll i att stärka hälsa och välbefinnande. Rapporten, som publicerades 2019, gäller alla åldersgrupper och hälsotillstånd, men visar bland annat att vid exempelvis en demensdiagnos kan musik minska stress och oro, känsla av isolering och ensamhet hos den drabbade. Kultur generellt hjälper till att bygga sociala band och ökar välbefinnande och minskar stress hos individen. Västerås stad jobbar för trygghet genom livets alla åldrar och detta är ett exempel.

Sedan många år tillbaka arbetar kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen på uppdrag av äldrenämnden med kultur för äldre på särskilt boende i Västerås stad. Därför finns det redan en bra organisation och ett kontaktnät med kulturombud, aktivitetsansvariga och mötesplatssamordnare som är duktiga och vana arrangörer av kulturprogram året runt.

– Det känns jättekul att den här kultursatsningen sker även i år och vi såg i fjol hur uppskattad och välbesökt turnén var. Både kropp och själ mår bra av kultur och det gläder mig att vi kan erbjuda den här typen av guldkant på tillvaron för stadens äldre, säger Amanda Grönlund, (KD), äldrenämndens ordförande.

I många regioner arbetas det med kultur för hälsan på många sätt. Region Stockholm uttrycker det bland annat så här på sin hemsida Vårdgivarguiden:

”Kulturupplevelser erbjuder ofta sociala arenor vilket har en positiv inverkan på den psykiska hälsan genom att öka självkänslan och ge hopp och kan bidra till en mer effektiv och personcentrerad hälso- och sjukvård.” (Kultur och hälsa | Vårdgivarguiden (vardgivarguiden.se) Hämtad 2024-05-17)

Relaterade länkar

Rekommenderade nyheter

  Sidan uppdaterades den