Konstutställning på Culturen

Material som blivit över eller som ingen vill ha har fått liv igen. Konstutställningen med återvunnet material anordnas av sysselsättning psykiatri och finns att uppleva på Culturen till och med onsdag 8 maj.

Therese står leende framför en vägg med sina tavlor.

Therese ställer ut sin konst för första gången.

Deltagaren Therese är en av konstnärerna som ställer ut sina tavlor målade i akryl. För henne är konsten inte bara ett uttryckssätt utan också en källa till glädje och gemenskap.

- Att måla och skapa ger mig så mycket. Jag trivs så bra med personalen och de andra deltagarna. I mitt skapande får mycket komma och bli som det blir, berättar Therese.
Att ställa ut sin konst är första gången.
- Jag har delat några av mina tavlor i en stängd grupp på Facebook, men aldrig så här. Det känns stort och bra att ställa ut, säger Therese och ler.

Micke har också ställt ut sina tavlor. I hans verk finns det bland annat flera associationer till staden Västerås.
- Jag har målat sen senare tonåren och alltid tyckt att det varit roligt att måla, bland flera konstformer. Inspirationen kan komma hela tiden genom ett flöde inifrån och ut. Jag målar inte alltid varje dag, men det finns alltid en duk nära mig, berättar Micke.

Micke står framför en vägg där hans konst är uppsatt.

Micke har målat sen tonåren och ställer ut sin konst på Culturen. En av tavlorna är en hyllning till Västerås SK.

trä

I utställningen finns både målade tavlor och olika verk gjorda av trä och annat återvunnet material.

Sysselsättning psykiatri arbetar för att främja arbetet med psykisk ohälsa och finns för människor med biståndsbeslut enligt SOL, som behöver skapa en meningsfull och fungerande vardag eller utveckla sina färdigheter inför arbetslivet.

Sysselsättningen erbjuder både individuella aktiviteter och aktiviteter i grupp för att stödja i utvecklingen eller bibehålla förmågor hos deltagarna. Att träna förmågor, att få in rutiner i sin vardag och utvecklas inför studier eller arbete är en del av vardagen på sysselsättningen. För första gången har kreatörernas alster nu blivit en komplett utställning, från träfigurer till målningar på duk där varje verk har en berättelse.

bild

Allt i utställningen är gjort av återvunnet material, eller material som skänkts till verksamheten.

Tamara Korjenic och Eva Wilhelmsson är arbetshandledare på sysselsättningen till vardags och jobbar främst med grupper som skapar i träverkstaden och/eller målar.
Syftet med denna utställning är att bemöta önskemålet från deltagarna om att nå ut till en större publik och inspirera andra.
- Det är fantastiskt att kunna göra detta tillsammans med och för deltagarna, visa upp vad de gör och att det finns denna typ av verksamhet som jobbar för att förebygga psykisk ohälsa. Vi vill lyfta upp våra deltagare som är otroligt kunniga, kreativa och har mycket livserfarenhet, vi lär oss av varandra varje dag, säger Eva och Tamara.

bild

Fågelholkar - också gjorda av återvunnet material i sysselsättningens verkstad.

Asus Sharif är enhetschef och stolt över både sin personal, deltagare och verksamheten.

-Det är en strukturerad och genomtänkt konstutställning som våra deltagare tillsammans med personal har genomfört.
Vi har våra politiska mål och lagar som styr ramarna för vårt uppdrag. Ett av verksamhetens mål är att öka möjligheten till utveckling på jämlika villkor genom ökat delaktighet och inflytande. Konstutställningen är ett exempel på ett viktigt projekt som är kreativt skapande. Projektet har möjliggjort för deltagarna att kunna genomföra någonting som är betydelsefullt för dom. Det är viktigt i arbetet inom sysselsättning att främja psykisk hälsa genom att ge förutsättningar och stärka våra deltagare i sin utveckling via tex skapande av konst och kulturaktiviteter, säger Asus.

bild

Utställningen är tillgänglig till och med 8 maj och finns att se under Culturens ordinarie öppettider. Måndag-fredag 08.00-20.00 och helger 12.00-20.00.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den