Jobba med strategi och utveckling



"...mer energi att fortsätta bli bättre och utvecklas.
"


– Katrin Fardish, strateg inom jämställdhet och våldsprevention

Katrin står i foajen till KF

3:e plats men en ack så viktig sådan

Fantastiskt! Västerås stad hamnar på 3:e plats i landet när det kommer till kommuners arbete med våld i nära relation, enligt #Kvinnofridsbarometern från Unizon.

Katrin Fardish, strateg inom jämställdhet och våldsprevention på Västerås stad sedan 2020, ger oss en inblick i arbetet.

Vad betyder den här rankningen?

- Att vi rankas högt blir ett kvitto på det goda arbetet vi gör. Frågor av den här typen behöver ofta försvaras tråkigt nog. Så det här ger mig ännu mer energi att fortsätta bli bättre och utvecklas.

- Jag tror att det beror på att vi har en väldigt god samverkan både internt och externt när det kommer till hur vi arbetar med våldsrelaterade frågor. Vi har väldigt många kompetenta medarbetare och politiker som tar frågorna på stort allvar. Vi har också en VIR-enhet på myndighetssidan, vilket inte alla kommuner har. Det handlar även om att vi är medvetna om och står ödmjuka inför de brister och utmaningar vi har.

Kan du berätta om några specifika insatser i arbetet?

- Ja, bland annat har Centrum mot våld utvecklats mycket de senaste tre åren där man har strukturerat upp verksamheten på ett väldigt effektivt och bra sätt. Vi har som sagt en specialiserad enhet för myndighetsutövning där medarbetarna är specialiserade på våld i nära relationer. Vi har också samverkat med familjerätten utifrån att de träffar barn i vårdnadstvister. Vi har dessutom fört in ett program som heter VIP som handlar om att förebygga våld mot personer med funktionsnedsättning.

- En annan del i det här är ett tätare samarbete med HR. Nu utbildas chefer så att de känner sig trygga att lyfta svåra frågor under medarbetarsamtal. Vi jobbar också tillsammans med länsstyrelsen för att utbilda idrottsledare att arbeta våldsförebyggande. För ett barn formas ju av många vuxna omkring sig, inte enbart sina föräldrar, och här kan vi få in sunda värderingar tidigt.

Här kan du läsa mer om Kvinnofridsbarometern från Unizon.

"Jag gillar att jobba med något som jag kan se resultatet av i staden där jag bor."


– Johan Ahlström, Riskingenjör

Två elever vid bord med böcker

Kavla upp ärmarna, dra på gummistövlarna och lös det

Vi möter Johan Ahlström som jobbar som riskingenjör.

- Västerås stad har varit proaktiva tidigt och på vår enhet är vi väldigt framåt och vill se konkreta resultat. Vi brukar skoja om att vi jobbar utifrån Nike-doktrinen – Just do it!

Alla kommuner i Sverige ska jobba med krisberedskap och civilt försvar och det innebär bland annat att vi ska kolla på vilka risker som finns och sedan förebygga dem. Om krisen ändå inträffar trots förebyggande arbete ska vi kunna hantera det.

Ska krisberedskap funka måste alla ta sitt ansvar i hela ledet. Alla ska veta vad de ska göra rent praktiskt. Det handlar också om rätt beslut i rätt tid och att våga ta ansvar. Vi tränar vår organisation att våga ta beslut och kavla upp ärmarna för att lösa situationen.

I Västerås får alla öva, från politiken och sedan hela vägen ner ut på äldreboendet eller köket på en skola. Skolorna har fått träna på olika situationer som bland annat hot och våld eller att servera skolmat i kris. Men för att det ska gå måste jag och mina kollegor kunna sälja in vinningen, varför vi behöver öva.

Bra genomförda övningar skapar en stolthet som vi kan bygga vidare på.

Jag gillar att jobba med något som jag kan se resultatet av i staden där jag bor. Att det ger effekt för invånarna, skolor och organisationer. Jag får förmånen att lära mig om många saker och hur kommunen fungerar.

Jag hade dålig bild av kommunen innan jag började här. Jag trodde att alla andra låg längre fram än en kommun. Men jag hade också en dålig kommunkunskap – jag visste inte allt som en kommun gör. Det var lite av en slump att jag sökte tjänsten och när jag kom från intervjun hade jag en helt annan bild.




"Jag får möta så många olika kompetenser, vilket hela tiden ger mig ny inspiration
"


– Joanna, strateg

Porträttbild på Joanna.

För trygghet mot brott!

Joanna Jonasson jobbar som strateg för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

Berätta, vad gör du om dagarna?
- Vårt arbete innefattar att ansvara för övergripande frågor på strategisk nivå avseende det brottsförebyggande arbetet. Det gör vi främst genom att leda en processledningsgrupp med funktioner från olika förvaltningar.

1 juli 2023 träder en ny lag i kraft, vad innebär den?
- Det innebär att kommuner åläggs ett större ansvar för det brottsförebyggande arbetet. I och med det kommer vårt arbete successivt involvera allt fler förvaltningar på olika sätt. Utöver att leda processen inom kommunen har vi också initierat ett myndighetsforum för utökad tillsyn, omstartat ”Värna Västerås” där funktioner för näringsliv och civilsamhälle ingår. Vi bygger upp en struktur för att bättre hantera välfärdsbrott mm.

Vad är det roligaste med ert jobb?
- Jag har ju alltid haft ett stort intresse för brottslighet och brottsutveckling så jag tycker det är ett intressant område att vara med och kunna påverka på stadsledningsnivå. En utmaning tror jag kan vara att få en stor organisation att se sin specifika del i en större utveckling. Det är också lite av tjusningen med att arbeta i Västerås. Det är en stor stad med många anställda men jag tror att vi påbörjat en stark och drivande organisation för att möta utvecklingen.

- Jag tycker att det roliga med jobbet är att jag känner att jag kan vara med och påverka hur staden och andra hanterar stora samhällsfrågor ända ner på stadsdelsnivå. Vi har tät samverkan med polisen och det gör också att arbetet känns ”nära” verkligheten, avslutar Joanna.