Jobba inom socialtjänsten

Adeline sitter i en fåtölj framför en fondvägg med blommor på

"Jag har hamnat rätt. Jag vill vara den som ger nycklarna till ett bättre liv."


– Lina Lassbo, Seniorhandläggare


Ingen dag är den andra lik

Lina Lassbo har arbetat som seniorhandläggare på Västerås stad, inom området barn och unga, sedan maj 2023. Innan hon tog klivet in i den rollen arbetade hon som handläggare i ca sex år.

Hej Lina! Berätta om ditt uppdrag.

- Mitt huvuduppdrag är att coacha handläggare i sitt dagliga arbete. Det kan till exempel handla om att stötta i enskilda möten med klienter eller vara ett stöd i handläggningsprocessen. Jag håller också i workshops, tillsammans med mina seniora kollegor, för att kompetensutveckla våra medarbetare. Vi har till exempel nyligen haft en workshop kopplat till planering av umgänge och hur barn blir delaktiga i detta. Utöver det handlägger jag också vissa mer komplexa ärenden själv.

- Problematiken som vi möter handlar om allt från vårdnadstvister och våld till psykisk ohälsa och kriminalitet. Den hjälp vi kan erbjuda är enorm. Det finns ett helt batteri med insatser som vi kan erbjuda utifrån vad barnen har för specifikt behov. Till exempel familjebehandling, terapi, hjälp med missbruk, extern öppenvård, olika placeringsformer. Vi samverkar med bland annat skolor för att få en så heltäckande bild av barnet som möjligt.

Vad driver dig i arbetet?

- Det som driver mig är att se mina kollegor utvecklas, att vara deras bollplank, och att hjälpa barn och familjer till en bättre livssituation. Uppdraget är väldigt varierande, ingen dag är den andra lik, vilket jag också gillar. Jag gillar dessutom att det är ett brett uppdrag. Vi möter ju barn och unga, från att de föds till att de fyller 21, och det är mycket som kan hända där på vägen.

- Även om jag såklart ibland kan känna frustration när till hjälpen inte tas emot av vissa familjer så trivs jag otroligt bra i min roll. Jag har hamnat rätt. Jag vill vara den som ger nycklarna till ett bättre liv.

Stöd och kompetensutveckling då?

- Jag blir erbjuden stöd och kompetensutveckling med löpande mellanrum genom både interna och externa utbildningar. Som exempel har vi varit på utbildningar inom samtalsmetodik. Vi har också jurister på plats här i huset som stöttar oss när det kommer till Socialtjänstlagen som nu ska förändras.

- Jag har också blivit antagen till och stadens Aspirantprogram som jag går just nu. Aspirantprogrammet har fått mig att utvecklas väldigt mycket i min profession och ger mig förutsättningar att kunna coacha mina kollegor på ett bättre sätt i mitt dagliga arbete likväl som jag fått en större inblick i hela vår organisation.

Adeline sitter i en fåtölj framför en fondvägg med blommor på

 


"En arbetsplats som erbjuder stora möjligheter att utvecklas, vilket jag uppskattar
"


– Adeline Merborn, Biträdande socialsekreterare


Från kriminologi till sociologi: Adeline hittade sin plats på socialtjänsten

Från och med nästa år erbjuder Individ- och familjeförvaltningen universitetsstudier under arbetstid för biträdande socialsekreterare. Det är en unik satsning inom området barn och unga, och innebär att fler personer, som har annan bakgrund än socionomexamen, kan valideras till behöriga socialsekreterare. Adeline Merborn arbetar som biträdande socialsekreterare och har en magisterexamen i kriminologi i botten.

Så Adeline, vad lockades du av i den här rollen?
- På senare tid har jag framför allt lockats av att hjälpa barn och ungdomar som befinner sig i olika svårigheter i livet. Jag gillar kombinationen mellan det administrativa och det sociala arbetet, det gör jobbet varierande där alla dagar är olika. Som exempel dokumenterar jag möten, ringer samtal och följer med på hembesök. Jag får handlägga ärenden mellan 18-21 år, men har inte delegation när det kommer till barn under 18 år.

Framtiden då?
- Jag trivs suveränt bra i min roll idag, och som det ser ut nu planerar jag att studera till behörighet när det blir möjligt. Att få jobba inom fältet och samtidigt få möjlighet att studera är en himla bra chans, avslutar hon.

Adeline sitter i en fåtölj framför en fondvägg med blommor på

 

"När tillvaron blir tryggare och lugnare"


– Gabriella Landström, Socialsekreterare


Västerås stad <3 Polisen = sant

”Alla barn ska kunna växa upp i trygga förhållanden och alla vuxna människor har ett ansvar att kliva in när de ser att ett barn far illa på något vis. Den övertygelsen är min drivkraft.”

Gabriella Landström, socialsekreterare på Västerås stad, samarbetar idag med polisen för att hjälpa barn och unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

Berätta, vad gör du på jobbet?

-Jag utreder barn och ungas behov och beviljar stödinsatser, till exempel stöd på hemmaplan eller placeringar i olika former. Genom att träffa barn och unga tillsammans med vårdnadshavare och prata om saker som inte fungerar kan jag göra skillnad i deras hemmiljö. Det är i det inledande samtalet det börjar. Jag utgår alltid från deras behov och önskemål och vill den unga personen inte ses i hemmet eller hos socialtjänsten så går det lika bra att träffas och prata på ett café över en fika.

-Sedan en tid tillbaka inriktar jag mig på barn och unga i riskzon för kriminalitet (BURK). Det innebär att jag jobbar förebyggande och samarbetar med polisen för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet. Det gör jag genom att fysiskt vara på plats i polishuset för att finnas tillhands, vara med på förhör eller få viktig information. Det är alltid två personer från BURK som sitter på polishuset två dagar i veckan.

Vad är det bästa med ditt arbete?

-Att jag får jobba med barns rättigheter. Alla barn ska kunna växa upp i trygga förhållanden och alla vuxna människor har ett ansvar att kliva in när de ser att ett barn far illa på något vis. Den övertygelsen är min drivkraft.

-Det bästa med mitt jobb är att få följa ett barn eller en hel familj och se en positiv förändring i livet. När tillvaron blir tryggare och lugnare. Självklart är mina fantastiska kollegor också ett stort plus i det här jobbet!

Elin Bengts socialsekreterare


"Jag får energi av mina kollegor men självklart också av alla framgångshistorier
"


- Elin Bengts
Socialsekreterare


Socialsekreterare i vuxenteamet på Våld i nära relation-enheten (VIR-enheten)

Hej Elin Bengts! Vad jobbar du med?

- Jag jobbar med människor som på olika sätt är i situation med våld. Det är både de som är utsatta för våld och de som utövar våld i nära relation. Det är personer som vill ha stöd i sin situation och jag och mina kollegor utreder om vi har insatser som kan hjälpa. Stödet kan handla om allt från samtalsstöd till att vi hjälper en person att flytta och etablera sig på ny ort med skyddad identitet. Jag jobbar också med målgrupperna hedersrelaterat våld, människohandel och prostitution.

- Jobbet känns både känns givande och utmanande på så sätt att det händer nya saker hela tiden. Dels är inget ärende det andra likt, dels kommer det med jämna mellanrum ny lagstiftning att lära sig och förhålla sig till.

Varför ska en jobba på Västerås stad?

- Det finns många möjligheter till kompetensutveckling, bland annat genom utbildningar inom olika bedömningsmodeller som vi kan använda oss av när vi gör våra riskbedömningar. Vi får också chans att lyssna till relevanta gäster under våra teamträffar och APT:n.

- Vi vill alla göra det bästa för klienterna vilket underlättas av att vi har ett gott samarbete både inom teamet och enheterna emellan. Varje vecka erbjuds vi handledning med teamledaren och en gång i månaden får de som vill träffa en psykoterapeut.

Var hittar du din motivation i arbetet?

- Jag får energi av mina kollegor och av alla framgångshistorier som blir kvitton på att jag och mitt team gör skillnad i människors liv! Då känns det extra bra!