Visa sökformulär

Sverigefinnar

Sverigefinnar är den största nationella minoriteten i Sverige, 720 000 enligt SCB, 2016. I Västerås finns cirka 20 000 invånare med finska rötter i första, andra och tredje generationen, cirka 13 procent av stadens invånare.

För vem

Sverigefinnar i Västerås

För tre av de nationella minoriteterna - sverigefinnar, tornedalingar och samer - har man infört särskilda så kallade förvaltningsområden där dessa har rätt att använda finska, meänkieli och samiska vid sina kontakter med statliga eller kommunala myndigheter.

Västerås tillhör sedan 1 maj 2010 det finska förvaltningsområdet som idag omfattar 64 kommuner i Sverige. Sverigefinnar i Västerås har därmed vissa speciella rättigheter.  De kan, om de vill, använda finska i sina kontakter med Västerås stad. Minoritetslagen är med andra ord inte en behovslagstiftning utan en rättighetslagstiftning, sverigefinnar har rätt att använda finska oaktat att de kan svenska.

Förskola och äldreomsorg på finska

Sverigefinnar har också rätt att begära, om de vill, förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna språket ska speciellt främjas.

I förskoleverksamheten handlar det om att försöka öka intresset hos unga föräldrar med finsk anknytning, som i de flesta fall har svenska som modersmål, att efterfråga finska i förskolan för att deras barn förhoppningsvis kan föra finskan vidare som ett levande språk i Sverige.

I äldreomsorgen handlar det om att äldre sverigefinnar med åren tappar de inlärda språken och därmed blir alltmer beroende av finskan. I takt med åldrandet har de ett växande behov av att få information om samhällstjänster, kultur, föreningsliv etc. på det egna modersmålet.

I Västmanland hör utöver Västerås även Köping, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och Fagersta till det finska förvaltningsområdet, sex av Västmanlands tio kommuner har alltså anslutit sig till det finska förvaltningsområdet.

  • Av totalt  267 629 västmanlänningar är 41 353 sverigefinnar enligt SCB, 2018. Av dessa är 10 000 individer av första generationen, det vill säga de är födda i Finland.

Det här händer i Västerås

  • Byggnadsnämnden sammanträder den 30 mars

    Allmänhetens frågestund börjar klockan 13.00 i kommunfullmäktigesalen. Den pågår i max 15 minuter. Då kan du ställa frågor om de ärenden som tas upp på dagens sammanträde. Finns det inga frågor direkt...

  • Byggnadsnämnden sammanträder den 20 april

    Allmänhetens frågestund börjar klockan 13.00 i kommunfullmäktigesalen. Den pågår i max 15 minuter. Då kan du ställa frågor om de ärenden som tas upp på dagens sammanträde. Finns det inga frågor direkt...

  • Utbildningsmöte för grannsamverkan

    Lokalpolisområde Västerås och Västerås stad bjuder in till ett utbildningsmöte gällande grannsamverkan. Anmälan senast dagen innan.

Nytt i Västerås

  • Här är 2022 års stipendiater inom Västeråsidrotten

    Västerås stads idrottsuppvaktning är ett viktigt tillfälle för Västerås stad att uppvakta idrottare och lag som på ­seniornivå tagit SM-guld, NM- EM- VM- eller OS-medalj under 2022 eller i slutet av 2021. Uppvaktningen hölls på torsdagskvällen den 23 februari. Samtidigt delades stipendier ut till fö...

  • Ny ljudvandring berättar Djäknebergets historier

    Djäkneberget är ett mycket omtyckt och välbesökt område i Västerås. Här finns unik kulturmiljö och stora naturvärden. Nu lanserar Västerås stad en ljudvandring där du kan uppleva bergets historia och träffa många västeråsare som har egna minnen och en relation till berget.