Bakgrund och motivering
Västerås ska vara en hållbar stad där invånarna känner att allt är möjligt. Genom att etablera ett ramverk för hållbarhetskopplade obligationer (Sustainability-Linked Bond Framework) vill Västerås stad ytterligare stärka sitt engagemang för hållbarhet, motverka klimatförändringar och minska växthusgaser. Detta ramverk gör det möjligt för Västerås att koppla sin finansiering till nyckelmål som är väsentliga för stadens hållbarhetsprestanda. Ramverket har utvecklats i enlighet med ICMA:s principer för hållbarhetskopplade obligationer (SLBP). Dessa principer fastställdes av ICMA år 2020. Västerås stad kan enligt detta ramverk emittera obligationer med en hållbarhetskoppling.
Att emittera hållbarhetsrelaterade obligationer ger ytterligare en möjlighet för oss att bredda Västerås Stads investerarbas, fördjupa relationen med nuvarande investerare och långsiktigt säkerställa hela kommunkoncernen tillgång till finansiering. Dessutom kan fler, genom att ge ut hållbarhetsrelaterade obligationer, lära sig om Västerås stads hållbarhetsarbete och hur Västerås stad arbetar för att minska växthusgaserna och stötta oss på denna resa.
Västerås stad är AAA-klassad av Standard & Poor’s. Västerås stad är skattefinansierad och dess koncernbolag är till stor del självfinansierade. Västerås stads finansavdelning vidareutlånar medel till hela kommunkoncernen.
Val av nyckeltalsindikatorer
Västerås stad har valt följande nyckeltalsindikatorer (KPI)
Koldioxidekvivalenta utsläpp per invånare i Västerås kommuns geografiska område
Detta nyckeltal relaterar till Agenda 2030s globala mål nummer 13 Bekämpa klimatförändringarna, som handlar om att vidta brådskande åtgärder för att bekämpa klimatförändringen och dess effekter. Övervakning av koldioxidutsläpp är ett sätt att säkerställa att åtgärder ger resultat.
I beräkningen ingår data från den nationella utsläppsdatabasen, från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI. Befolkningsuppgifterna samlas in av SCB.
Kalibrering av Framstegsmål för hållbarhet (SPT): SPT-utsläpp per invånare i ton CO2e: 85 procents minskning från basåret 1990 till målåret 2040.
För att nå målet om en 85-procentig minskning från basåret 1990 till målåret 2040 krävs engagemang från alla intressenter. Västerås stads strategi består av flera lösningar som bland annat innefattar åtgärder för att främja hållbara transporter, miljövänliga byggnader och återvinning.
Västerås stads mål om att uppnå 85 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2040 är mer ambitiöst än de mål som ställs på nationell nivå.
Växthusgasutsläpp per invånare
Länk till annan webbplats.
Strategi
På Västerås väg mot miljömässig hållbarhet krävs förbättringar inom alla sektorer. Sektorerna el, värme och transport genererar fortfarande en betydande mängd fossila utsläpp. Detta trots att det skett en förändring där det endast är förnybara och återvunna bränslekällor som numer används i energiproduktionen. Tidigare stod olja och kol för energiproduktionen.
Ytterligare utsläppsminskningar pågår inom flera sektorer. Ramverkets SPT styrker nuvarande framsteg inom de stora segmenten el, värme och transport.
Obligationsegenskaper: Intäkterna från de hållbarhetslänkade obligationerna (Sustainability-Linked Bonds) kommer att användas för allmänna kommunala och företagsändamål.
Rapportering
Västerås stad kommer varje år att publicera en hållbarhetsrelaterad framstegsrapport.
Verifiering
För att säkerställa transparens för investerare och andra intressenter, i linje med principerna för hållbarhetskopplade obligationer, är datakällorna officiell statistik, offentligt tillgänglig och externt verifierad data. Den nationella utsläppsdatabasen från SMHI samlar in och beräknar utsläppsdelen av nyckeltalsindikatorerna.
Oberoende översyn
S&P Global Ratings har utfört en oberoende översyn av ramverket.