Drönarbild över Vallby Friluftsmuseums julmarknad, tagen i mörker med tänd julbelysning vid alla marknadsstånd. Foto: Bo Lundvang

Jul på Vallby Friluftsmuseum med gammaldags julmarknad. Foto: Bo Lundvang

Jul på Vallby Friluftsmuseum med gammaldags julmarknad

  • Kultur
  • Barn och familj
  • Senior

Den 30 november till 1 december klockan 11–16 är det Jul på Vallby med gammaldags julmarknad, jul i museimiljöerna och adventsmusik med sång. Även i år kör en gratisbuss mellan parkeringen vid Blåsboplanen och Vallby Friluftsmuseum.

Datum: 30 november - 01 december 2024

Tid: 11:00 - 16:00

Stadsdel: Vallby

Plats: Vallby Friluftsmuseum

Pris: Gratis

På julmarknaden finns skickliga hantverkare och matproducenter som erbjuder allt från stickade plagg, vackra julkransar, snickrade småkälkar och handgjorda tomtar till lokalproducerad honung, hembakta saffransbullar och goda ostar. Här är det lätt att hitta julklappar, gåvor och delikatesser. I marknadsvimlet hörs julens välbekanta sånger, liksom bjällerklang från häst och vagn. Den gamle tomten tar sig tid att prata med ung som gammal. Värm er vid den sprakande brasan i tältkåtan eller dansa er varma på dansbanan, känn doften av gran, enris och brända mandlar, njut av skenet från ljus, marschaller och julbelysning eller kika på luckorna i Arbogaboden och jullandskapet i torgrundeln.

Ta bussen till julmarknaden
Även detta år erbjuds möjligheten till gratisbuss. Den kör mellan parkeringen vid Blåsboplanen och Vallby Friluftsmuseum från klockan 10.45 till 16.15. Det möjliggör för fler att komma till Jul på Vallby utan att parkera vid själva museet. Besökare uppmuntras annars att gå, cykla eller ta lokalbuss om det är möjligt.

Hur man firade julen förr
I flera museimiljöer gestaltas forna tiders julfirande. På bergsmansgården visas julen anno 1695, i herrgården berättas om jultraditioner i herrgårdsmiljöer och på bondgården möter du 1850-talets jul. I stadskvarteret kan du uppleva julen 1900 hos borgarfamiljen i Tenngjutaregården och familjen i arbetarbostaden. I byskolan visas skolfrökens jul 1910 och i lanthandeln förbereder man julen kring 1940. Dessutom kan man lära sig mer om tomten på den tomtevandring som finns på ett flertal ställen.

Hela programmet på Vallby Friluftsmuseums webbplats.

Rekommenderade kalenderhändelser

    Sidan uppdaterades den