Traditionell studentkortege
Torsdag den 8 juni är det dags för årets traditionella studentkortege genom Västerås city.
I de västra delarna av Västerås ligger Hammarby. Förutom stadsdelen Hammarby inryms även industriområdet Hacksta och Västerås hamn i denna stadsdel. Stadsdelen är idag hem åt cirka 4000 västeråsare.
Hammarby ligger ungefär 2,5 kilometer väster om Västerås city. I området finns förutom stadsdelens Hammarby också Sjöhagen och en del av Johannisberg här. Även Hacksta industriområde, Västerås hamn och Lövuddens badplats är belägna här. Området avgränsas av Narvavägen, Köpingsvägen, Surahammarsvägen (riksväg 66) och Råbyskogen. Det finns goda cykelförbindelser och från Hammarby har du ungefär en kilometer till Mälaren.
Något som utmärker Hammarby är närheten till Råbyskogen, där det finns vacker natur med motions- och cykelspår. Området kring kvartersbiblioteket och närlivsbutiken benämns i vardagligt tal som Hammarby centrum.
På Hammarby bodde det 4 016 personer år 2021. Befolkningen förväntas öka marginellt med 12 personer, till och med år 2031. Detta kan jämföras med hela Västerås kommun som förväntas växa med 12 procent. Mellan 2020 och 2021 har befolkningen minskat med 28 personer till följd av ett flyttningsunderskott på 41 personer (fler personer flyttade från än till området) och ett positivt födelsenetto på 13 personer (antalet barn som föddes var fler än antalet personer som avled).
Befolkningspyramiden visar hur många män respektive kvinnor det finns i olika åldrar på Hammarby, den innehåller även en jämförelse med Västerås kommun totalt. Åldersfördelningen på Hammarby överensstämmer i stort med genomsnittet för Västerås kommun.
Om du vill veta mer om invånarna som bor på Hammarby kan du titta på våra faktablad med statistik om stadsdelar och områden i Västerås:
Om du klickar på filterfunktionen nere i kartans högra hörn kan du välja vad du vill visa. Du kan se exempelvis förskolor och skolor, kollektivtrafik, mötesplatser, idrottsplatser och särskilda boenden som finns i området.
Flera förskolor och två skolor finns i området. Fem av förskolorna är belägna i stadsdelen Hammarby och en på Lövudden. Sankta Gertruds skola har elever från förskoleklass till årskurs 6. Skolan byggdes 1964 och har under 2019 genomgått en omfattande invändig renovering och kan nu stoltsera med ett alldeles nytt skolbibliotek. Här finns även ett fritidshem. Nybyggeskolan, som tar emot elever från flera olika områden såsom Barkarö, Bäckby, Dingtuna, Hammarby, Råby, Skälby och Tidö-Lindö, erbjuder årskurs 7 till 9. På skolan finns också en fritidsgård, Hammarbygården, som är öppen både dagtid och kvällstid. I närheten av skolan finns både Råbyskogen med motionsspår och Råby IP med fotbollsplaner och hockeyrink. På Nybyggeskolan finns även en fullstor idrottshall.
För äldre och personer med funktionsnedsättning finns ett ålderdomshem, Treklangen, samt två gruppbostäder för personer med funktionsnedsättningar, Traktorgatans gruppbostad och Sigfrid Edströms gatas gruppbostad.
På det som kallas ”Hammarby centrum” finns ett kvartersbibliotek, livsmedelsbutik och pizzeria/restaurang. Runt om i Hammarby ligger mindre och mellanstora lekplatser, grusplan, gräsplan, asfalterad tennisplan, hundrastgård och motionsspår i den angränsande Råbyskogen. I Råbyskogen finns 2,5 kilometer kuperad bana sam ett mindre utegym. Västerås stad har arbetat med att skapa och lyfta fram välkomnande entréer till Råbyskogen. För den idrottsintresserade erbjuder Klövernhallen tre fullstora idrottsplaner för innebandy, handboll, fotboll, volleyboll, badminton och basket. Västerås Brottarklubb, Västerås Bordtennisklubb, Västerås Bågskytteklubb och Västerås Judoskola har egna lokaler i hallen.
På Lövudden, som ligger i den södra delen av området Hammarby, ligger en uppskattad badplats. Här finns stora gräsytor, en grillplats, toalett och en liten sandstrand som lämpar sig väl för barnfamiljer.
Hammarby erbjuder en relativt en stor arbetsmarknad där Hacksta industriområde och Gustavsvik sysselsätter med mer än 2 600 personer. Många arbetstillfällen finns inom handel, tillverkning och utvinning.
Det finns ingen kommunägd offentlig konst på Hammarby, men det finns konstverk som privata aktörer har tillfört.
Under år 1961–1970 byggdes många bostäder i på Hammarby. Det har tillkommit väldigt få bostäder på senare år och sedan år 2002 har det endast byggts 14 hyresrättslägenheter i området. Byggnationen ser olika ut i olika delar av Hammarby. Totalt sett består bebyggelsen till största delen av enbostadshus i form av radhus, kedjehus och parhus. De ligger i större grupper där samma hustyper upprepas. I mitten av området ligger elva större flerbostadshus i form av skivhus som markant sticker ut från områdets övriga bebyggelse. De markerar stadsdelens forna centrum och är synliga från hela Hammarby. Andelen hyresrätter i området är relativt hög i jämförelse med andra områden, medan andelen bostadsrättslägenheter är låg. Andelen stora lägenheter i flerbostadshus (4 rum+) ligger under genomsnittet för staden.Boende i bostadsrättslägenhet koncentreras kring Krumeluren medan småhusen främst finns kring Nybyggevägen.
På kartan nedan ser du hur bebyggelsen växt fram över olika årtionden. Årtalen är generella och viss variation kan förekomma inom varje kvarter.
(Ungefärlig tid mätt mellan Centralstationen - Hammarby centrum)
Hammarby är omringat av två större trafikleder, väg 55 och Köpingsvägen som båda har stora trafikflöden. Inom området är gång- och biltrafik i stor grad separerade. Cykel- och promenadstråk till centrum finns längs med Köpingsvägen i söder och samt över Vetterstorp, via Oxbacken mot centrum.
Genom Hammarby går den större genomfartsleden Sigfrid Edströms gata, där även tre busshållplatser finns. Bygatan och Liegatan är två större återvändsgator som binder samman områdets norra delar. Stadsbusslinje 1 (röd) går genom Hammarby och leder dig mot antingen Skälby eller Bjurhovda via city.
Hammarby ligger cirka 3 kilometer från området Erikslund. Där finns stadens största shoppingcenter och ett stort utbud av butiker och industrilokaler.
Under 2021 har Teknik och fastighetsförvaltningen genomfört trygghetsprojektet ”Tyck till om din stadsdel” på Hammarby. Tyck om din stadsdel innebär att invånarna får ge förslag på, och prioritera insatser för ökat trygghet och trivsel till en summa av 500 000 kr. ”Tyck om din stadsdel” är årligen återkommande och varje år väljs en av Västerås stad- eller kommundelar ut till projektet.