Visa sökformulär

Miljöskydd inom lantbruk

Att driva ett lantbruk innebär att du har vissa skyldigheter
att ta hänsyn till. Det är upp till dig att påverka din omgivning och naturen
så lite som möjligt. Västerås stad hjälper dig med frågor som rör din verksamhets
miljöpåverkan.

Gödsel

Hur du hanterar gödsel

Grundläggande för all gödselhantering är att den ska lagras och spridas så att näringen återförs till åkermarken samtidigt som läckaget till yt- och grundvatten blir så litet som möjligt. Det är alltid du som hanterar gödslet som är ansvarig för att tillräckliga skyddsåtgärder används. 

Lagring av stallgödsel

Lagring ska ske i täta utrymmen så att inte yt- eller grundvatten förorenas. Urin- och flytgödselbrunnar ska ha täckning samt påfyllning underifrån.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tillsammans med länsstyrelsen och kommunerna i Västmanland tagit fram gemensamma riktlinjer för gödsellagring.

Spridning av gödsel

Det är viktigt med en balans mellan antal djur i förhållande till spridningsareal. Jordbruksverkets föreskrifter reglerar bland annat under vilka perioder på året gödseln får spridas, på vilka marker, samt i vissa fall krav på att gödseln ska myllas ned efter spridningen.

Jordbruksverkets föreskrift om miljöhänsyn i jordbruket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bekämpningsmedel

Det finns särskilda regler hur du ska hantera bekämpningsmedel. Du får exempelvis bara använda bekämpningsmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen. Mer information om godkända bekämpningsmedel finns på Kemikalieinspektionens webbsida. Inom vattenskyddsområde gäller särskilda regler och du kan behöva söka tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för hantering av bekämpningsmedel.

Mer information om vilka regler som gäller hantering av bekämpningsmedel finns på Säkert växtskydds. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Miljö- och konsumentnämnden ansvarar för att kontrollera lantbrukens miljöpåverkan. Verksamheten på ett lantbruk regleras av en mängd regler. Syftet med reglerna är att bevara djurens hälsa, öka livsmedelssäkerheten och minska jordbrukets negativa miljöpåverkan. Exempel på områden som kommunen har tillsyn över är gödselhantering, hantering av kemiska produkter, cisterner och avfall.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Vintergrusupptagningen försenas på grund av snön

    Schemat för vintergrusupptagningen har uppdaterats eftersom det kom snö strax före påsk. Det låg helt enkelt snö på gatorna när vi skulle sopa så vi fick låta sopbilarna vila lite. Men nu tror vi på våren och grusupptagningen är i full gång igen.

  • Boendemånad – fokus på boendefrågor ur olika perspektiv

    Lördagen den 25 och söndagen den 26 mars, mellan klockan 11–15 finns stadens konsumentvägledare, energirådgivare och bygglovshandläggare på byggvaruhuset Bauhaus, Erikslund för att svara på eventuella frågor från besökare.

  • Sopa ut grus på gatan

    Det dags att sopa ut vintergruset från garageuppfarter och trottoarer, för snart kommer sopmaskinerna.