Kulturskolans kurser och utbud

Kulturskolan har kurser för dig som vill lära dig ett konstnärligt uttryck. Här kan du hitta kurs i konst, film, dans, musik, musikal och teater. Undervisningen sker dels i Växhuset på Viktor Larssons Plats och dels ute i flera olika skolor i Västerås.

Balettdansösers ben på tå.

Avancerade program

Kulturskolan har fyra avancerade program. Musiklinjen, Balettelevskolan, Teaterlinjen och Konstlinjen. Programmen är till för dig som tänker en framtid som musiker, dansare, skådespelare, regissör eller lärare inom de olika kulturområdena. De passar också för dig som gör ett annat yrkesval men ändå vill ha en mer avancerad kulturutbildning. Utbildningarna ger dig goda kunskaper och förutsättningar för vidare studier inom respektive ämne.

Information om programmen

Balettflicka knyter skor. 

Dans

På kulturskolan kan du dansa allt från barndans och klassisk balett till modern dans. Du dansar en gång i veckan och får möjlighet att delta i en dansuppvisning vid varje läsårs slut.

Information om dans

Filmkläpp med skådespelare

Film

På Kulturskolan finns kurser i filmskapande. Här kan du göra en dokumentär, skådespela, redigera, prova stop motion eller skapa en musikvideo.

Information om film

Tuber med färg på bord.

Konst

På Kulturskolan finns flera kurser anpassade för olika åldrar och intressen inom konst.
Vi börjar från grunden och utvecklar tecknande, måleri, färglära och materialkännedom.  Utställningar väljer du själv om du vill vara med i.

Information om konst

Barn i ring som håller upp armarna i luften runt en rosa klänning.

Musikal

Här får du som är intresserad av både sång, dans och teater lära dig allt på en gång. Vi arbetar med teaterimprovisation, röst och dans i olika teater- och musikalstycken.

Information om musikal

Händer på pianotangenter.

Musikinstrument

Det finns många instrument att välja mellan på Kulturskolan. Undervisningen sker i såväl grupp som enskilt. Du som väljer ett orkesterinstrument får två speltillfällen per vecka - lektionen på ditt instrument samt repetition med din ensemble.

Information om instrument

Barn som spelar blåsinstrument. 

Suzukiundervisning

Suzukimetodens grundidé är att börja lära barnen spela tidigt. Tanken är att eleven ska lära sig musik som barnet lär sig tala.

Information om suzukimetoden

Pojke som sjunger i mikrofon. 

Sång och körsång

Att sjunga är både roligt och utvecklande!
Kulturskolan har kurser i både sång och körsång. I alla grupper sjunger vi tillsammans med eller utan stämmor. Vi sjunger både svängiga låtar och fina sånger.

Information om sång

Hand som håller upp vit mask föreställande ett ansikte. 

Teater

I ämnet Teater använder du din kropp och röst som instrument.
Vi lär dig grunderna i att agera och stå på scen. Varje läsår spelar du en föreställning för publik. För varje nytt år kommer nya utmaningar och kunskaper.

Information om teater

En kvinna som spelar piano och en man som spelar trummor.

Växkraft för dig med behov av särskilt stöd

Vårt arbetslag Växkraft erbjuder stimulerande verksamheter för barn och unga med funktionsvariation eller som är i behov av särskilt stöd. Vi erbjuder dans, funktionsinriktad musikterapi, förkortat FMT, drama/teater/musikal och undervisning på instrument och sång. Inga förkunskaper krävs.

Information om Växkraft

Bra länkar

Kulturskolan i Västerås