Visa sökformulär

Måltider i förskola

Förskolan kan på ett naturligt sätt bidra till att skapa bra matvanor hos ditt barn. Vårt mål i Västerås kommunala förskolor är att alla barn ska äta maten varje dag.

Maten ska vara bra för ditt barn att äta. Därför är minst 50 procent av råvarorna ekologiska. Vi arbetar också för att minska klimatpåverkan. Det gör vi bland annat genom att minska matsvinnet och att minska köttmängden till förmån för mer vegetabilier på tallriken. Att maten smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut är också viktigt.

Maten tillagas på ett hantverksmässigt sätt med fokus på säsongens råvaror. På många förskolor lagas maten på plats, medan andra förskolor får maten levererad från ett skolkök i närheten.

En viktig del i måltiden på förskolan är att den ska hjälpa ditt barn att skapa goda vanor. Personalen på förskolan och i förskoleköket arbetar tillsammans för att lära ditt barn hur hen äter sig mätt på rätt sätt. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos ditt barn med hänsyn till miljön och klimatet.

Händer som placerar lax på tallrik.

Skolmjölk med stöd från EU

Vi tar emot skolmjölksstödet från EU med syfte att ge fler barn möjlighet att dricka mjölk i förskolan och främja sunda matvanor.

EU logotyp skolmjölksstöd

Meny

Varje dag serveras det som regel en varmrätter och grönsaker. Det är kockar och restaurangbiträden i respektive förskolekök som skapar menyerna. Planeringen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan. Ditt barn kan äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt få det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan Länk till annan webbplats.

Menyerna visas på Skolmatens webbplats och i appen Skolmaten. För fristående förskolors menyer samt information om hur de arbetar med mat kontakta respektive skola.

Menyer för förskolor och skolor Länk till annan webbplats.

Specialkost

Våra förskolor serverar specialkost till barn med födoämnesallergier. Om ditt barn har behov av specialkost ska du fylla i blanketten för specialkost. Lämna den tillsammans med kostintyg, som styrker ditt barns behov av specialkost, till pedagog på förskolan. Kostintyget kan vara en journalutskrift, ett läkarintyg eller ett intyg från dietist.

Om ditt barn äter vegetarisk kost eller kost utan fläsk behöver du fylla i en anmälan, men inte lämna in ett kostintyg.

Blankett för anmälan av specialkost i förskola Pdf, 94.5 kB.

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Vi hjälper dig med frågor om:

  • förskola och fritidshem
  • grundskola och grundsärskola
  • gymnasieskola och gymnasiesärskola

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30

E-post: kontaktcenter@vasteras.se - Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Kom ihåg: Säg upp fritidsplats i tid

    Om ditt barn inte ska fortsätta på fritids efter sommaren måste du säga upp platsen i e-tjänsten för förskola och fritidshem. Det räcker inte att du säger till personalen på fritids. Uppsägningstiden är två månader och gäller från det datum som uppsägningen har kommit in till Västerås stad.

  • Tyck till om din förskola

    En gång om året skickar Västerås stad ut en enkät för att ta reda på vad barn och vårdnadshavare tycker om förskolan i Västerås. Nu är det dags för årets enkät. Sista dag att svara är 24 februari.